НОВИНИ

Пресконференция на президентите на "Тройката" от ПСЮИЕ

Форумът е под надслов „ПСЮИЕ - 20 години ключ към регионално сътрудничество" и се провежда в "София Тех Парк". На него присъстват президентите на Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Молдова и България. Форумът отбелязва края на българското председателство на Процеса за сътрудничество, като България предава председателството на Хърватия.След срещата представителите на т. нар. Тройка - предходния, настоящия и следващия председателстващ ПСЮИЕ - Албания, България и Хърватия дадоха съвместна пресконференция.

Пресконференция на президентите на Тройката от ПСЮИЕ
bnt avatar logo
от БНТ
13:16, 01.06.2016
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

Президентът Плевнелиев откри пресконференцията и спомена, че участниците във форума са приели с "абсолютен консенсус" юбилейна декларация, в която отчитат направеното до момента и са начертали стъпки за по-нататъшно развитие на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

"Софийската декларация е ясен израз на общото ни желание да градим мирни, свързани и простерищи Балкани чрез диалог, чрез разбирателство, чрез дипломация, чрез сътрудничество!" Никога досега сътрудничеството и добросъседските отношения не са били такъв решаващ фактор за порложително развитие. Европейската интеграция е двигател на този много положителен процес", каза Плевнелиев.

Той уточни, че регионалното сътрудничество, е по-важно отвсякога и само заедно можем да адресиране и да разрешаваме проблемите. "Ще продължим заедно да работим за активни граждански общества, за подобряване на регионалната инфраструктура и свързаност", допълни Плевнелиев като очерта приоритетите върху които се работи. Първи приоритет - свързаност, втори - укрепване на демокрацията и гражданските общества, трети - сигурност и миграция.

Европейският съюз също ще помага. Планират се почти 50 млрд евро инвестиции до 2020 г. , част от тях ще бъдат инвестирани чрез програмите за трансгранично сътрудничество.

По отношение на мигрантския поток, страните-членки на форума че се опитат да помогнат за решаване на мигрантската криза, но ще бъдат бекромпромисни към мрежите за трафиканти на хора.

Росен Плевнелиев пожела на хърватското председателство да надградят постигнатите резултати и да постигнат по-големи успехи. "Този формат е успешен, защото имаме приемственост на резултатите", каза президентът и даде думата на президента на Албания Буяр Нишани.

Нишани благодари на Плевнелиев за отличната организация на срещата на високо равнище в София.

Искам да кажа, че ценим много високо постиженията на ротационното председателство на България. Много е хубаво, че се срещнахме тук в София 20 години след първото ни заседание, за да преценим докъде е стигнал нашият процес на сътрудничество, добави Нишани.

Той отбеляза, че всички държави доказват, че са постигнали неща, с които да се гордеят:

Буяр Нишани, президент на Албания: Положихме големи усилия, за да изпълним своите стратегически амбиции, да разширим границите на НАТО, на ЕС в нашия регион. Изградихме по-силни връзки на истинско сътрудничество и оставаме верни на задължението да осигурим по-добро бъдеще на своя регион, за своите държави и за своите граждани. ПСЮИЕ беше и продължава да бъде изключително важен инструмент за изпълнение на нашите амбиции, но все още сме изправени пред много предизвикателства - стари и нови. Трябва да се постигнат резултати във важни отрасли като енергетиката, транспорта, инфраструктурата и взаимната свързаност. Албания остава напълно вярна на задължението си да се бори с екстремизма и насилието.

Министърът на външните работи на Хърватия оцени високо работата на България при ротационното председателство на ПСЮИЕ:

Миро Ковач, министър на външните работи на Хърватия: Вие извършихте изключителна дейност и ние в Хърватия ще се опитаме да бъдем активни, колкото и вие, господин президент. Ротационното председателство на Хърватия ще бъде в пълна спойка с всичко, което беше постигнато до тук в Процеса за сътрудничество на страните от Югоизточна Европа. Ние ще следваме и нашите собствени идеи - солидарност, стремеж да се постигне по-ефективно разрешаване на миграционната криза, подкрепа на потенциалните кандидати за членство в ЕС. Искаме да продължим и диалога чрез парламентарно сътрудничество и енергийна свързаност с цел да развиваме всички държави в региона.

На въпрос дали са обсъждани конкретни мерки за защита от нова бежанска криза, Плевнелиев заяви, че е постигната договореност службите на отделните страни да обменят много по-компетентно и интензивно информация заедно.

"Вече сме свидетели на общи учения в региона, с цел, подобряване на ефективността", каза президентът, като отново подчерта, че човешките права и свобода, както и правата на мигрантите са незаобиколим фактор за всяка държава и общество, но ще се задълбочи борбата с трафикантите на хора по всички възможни начини. Плевнелиев е категоричен, че споразумението между ЕС и Турция работи.

Повече подробности за срещата очаквайте в емисиите "По света и у нас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2000 индийци заразени със СПИН за 17 месеца
Над 2000 индийци заразени със СПИН за 17 месеца
САЩ предупреждават за терористични заплахи в Европа
САЩ предупреждават за терористични заплахи в Европа