НОВИНИ

Приключи умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в Голямо Враново

У нас днес пристига Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Заедно със земеделския министър Десислава Танева, той ще участва в среща на експерти по въпросите на африканската чума по свинете. Форумът ще събере информация за възникналите огнища на заболяването в Европа и ще координира действията за справяне с проблема. Според Андрюкайтис ситуацията с африканската чума у нас остава много сериозна. Тревожен сигнал е и проникването на вируса на сръбска територия. За да се ликвидира опасността, еврокомисарят настоява строгите мерки за ограничаване на заразата у нас да бъдат продължени.Междувременно в свинекомплекса в Голямо Враново приключи евтаназията на всички животни. Нови огнища на заразата не са регистрирани в района.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
12:15, 10.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

За два месеца в Русенско са евтаназирани над 93 хиляди прасета след регистрирането на първото огнище на Африканска чума.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Русе: Приключи умъртвяването на животните в свинекомплекса в Голямо Враново. През миналата седмицата бяха умъртвени 5781 животни.

До два месеца трябва да приключи дезинфекцията във всичките четири свинеферми, където успя да проникне вируса. Продължава и изплащането на обезщетенията на собствениците, които доброволно са заклали прасетата си.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Русе: 640 са стопаните, които са обезщетени до момента от 787. От тия 640, 211 стопани са обезщетени с плащане на място в кметствата.

От Областната дирекция по безопасност на храните увериха, че към момента няма нови регистрирани огнища на африканска чума по свинете в област Русе. Въпреки приключилото още в края на август бедствено положение в региона ситуацията продължава да се следи внимателно и в другите незасегнати от заразата свинекомплекси - в Юделник, където има 18 000 прасета и по-малките ферми в Щръклево, Писанец и Борово, където се отглеждат - по 1 500 животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидент с мечка край дупнишкото село Бистрица
Инцидент с мечка край дупнишкото село Бистрица
Младен Маринов: Има увеличение на опитите за влизане на мигранти от Гърция
Младен Маринов: Има увеличение на опитите за влизане на мигранти от Гърция