Приключи вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна. От днес е възстановено движението на автомобили в реновирания участък. С това се слага край на тежките задръствания, в следствие на промяната в организацията на трафика. Цената на ремонта е близо 1.3 милиона лева, а парите са осигурени от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура". Община Варна финансира с 200 хиляди лева ремонта на тротоарите по моста.

Варна

Движението по моста се възстановява пет дни по-рано от първоначалния срок, заявиха от агенция “Пътна инфраструктура”. Ремонтираните участъци са с нова хидроизолация, фуги, асфалт, ограничителни системи и парапети.

Ремонтните дейности на съоръжения 2 и 4 от цялата конструкция на моста приключиха още в края на миналата седмица, а в понеделник беше поставена и маркировката. Движението бе пуснато три дни по-късно, за да се осигури необходимото технологично време, в което да изсъхнат фугите. През миналата година със средства от бюджета бяха ремонтирани три от съоръженията от Аспаруховия мост в посока Варна с обща дължина около 860 м. Тогава ремонта включваше и подмяна на лагерите на участъка, което оскъпи допълнително проекта и удължи срока за изпълнението му. Тази година подмяна на лагери не се наложи.

Следващият етап от ремонта се очаква да започне през есента. Планираните средства за цялостния ремонт на Аспаруховия мост, който трябва да бъде завършен през следващата година, са 35 милиона лева.