Археологическите разкопки в Голямата раннохристиянската базилика в Пловдив приключват до края на този месец. Мащабните проучвания на терен започнаха преди година. До момента екипът е разкрил добре запазен мозаечен под, християнски гробове и стенопис, за който се предполага, че е изображение на Свети Петър.

Пловдив

Трикорабната базилика, строена през 4-ти век и разрушена по-късно от земетресение вече е разкрита в цялостния си вид. Древният храм представлява комплекс от помещения с вътрешен двор с богато архитектурно оформление. Археолозите успяха да открият над 2000 квадратни метра красив мозаечен под, изграден през три периода.

Жени Танкова – археолог
"Много сме доволни от резултатите. Уточниха се някои неща от разкопките, които са проведени през 80-те години и не бяха съвсем доизяснени. Засега това е най-голямата Базилика открита на нашите земи."

Мозайката, останала на терена, ще бъде експонирана в защитна стъклена сграда. Друга част от красивите фрагменти се обработват в ателие.

Елена Кантарева – реставратор
"Реставрираната мозайка в ателие от горния слой ще бъде върната на втория етаж на защитната сграда. Така че в тази част публиката ще има възможност да види двата разслоени мозаечни пода."

В момента под базиликата се правят сондажи за разкриване на по-ранни структури. През есента ще започне експонирането на останките, което трябва да се приключи до края на 2018-а година.