Британският заместник-министър на вътрешните работи Алан Дънкън подаде оставка ден преди обявяването на новия министър-председател на Великобритания. Тази вечер приключва гласуването на членовете на Консервативната партия за наследника на Тереза Мей, резултатът от вота ще бъде обявен утре.

С писмо до британския министър в оставка Тереза Мей, Алан Дънкън, посочва своите несъгласия относно излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка.

"Трагично е, че Лондон можеше да бъде доминиращата интелектуална и политическа сила в Европа и отвъд, а в момента всеки наш работен ден минава под тъмния облак на Брекзит", посочва подалият оставка зам-министър на вътрешните работи.

Миналата седмица финансовият министър Филип Хамънд също обяви плановете си за напускане. Според британски медии 12 министри възнамеряват да подадат оставка, ако бившият първи дипломат на Великобритания Борис Джонсън стане премиер. Социологическите проучвания сочат, че той е фаворит за премиерския пост.

В "Дейли Телеграф" Борис Джонсън представя визията си за евентуалното си премиерско управление. Според него сделката на Тереза Мей, която три пъти беше отхвърлена в парламента, е вече "мъртва". Вместо това той ще се опита да договори ново споразумение за свободна търговия, с което да бъде премахнат юридическия и икономически проблем около бъдещата границата между Северна Ирладния и Република Ирландия.

Ако не може да бъде договорено подобно търговско споразумение до датата на напускане 31 октомври, то тогава в плановете на Борис Джонсън е напускане без сделка. Макар и подобен сценарий да е възможен, миналият четвъртък британските депутати гласуваха предложения, които ще затруднят следващия премиер да разпусне парламента, с цел да бъде прокаран твърд Брекзит без възражения.