НОВИНИ

Приключва кампанията за референдума в Македония

Президентът Георге Иванов отново се противопостави на договора от Преспа за смяна на името на страната в речта си пред ООН. Той призова сънародниците си към бойкот на референдума в неделя. Днес приключва кампанията. В следващите 48 часа агитацията "за" или "против" смяната на името на югозападната ни съседка ще бъде забранена. На 30 септември милион и 800 000 македонци трябва да решат дали подкрепят членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора с Гърция. Ако отговорът е "да", Македония ще приеме името Северна Македония. Вижте прякото включване на специалните ни пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
20:20, 27.09.2018
Чете се за: 00:23 мин.
По света

От трибуната на ООН македонският президент Георге Иванов отново бойкотира този референдум, няма да гласува и нарече договора с Гърция от средата на юни за разрешаване на спора за името на Македония "историческо и правно самоубийство".

Според последни проучвания 49% от македонците ще излязат да гласуват на референдума - 57 на 10 ще гласуват с "да", но има един доста голям блок, който е против смяната на името на страната.

Трябват 900 000 македонци, за да излязат да гласуват на референдума. Според последните проучвания това няма да се случи. Ако референдумът мине, това ще развърже ръцете на управляващите да започнат процедурата за промяна на Конституцията. На тях обаче също не им достигат 10 депутати, които ще трябва да си набавят ор ВМРО, а те са против всички тези промени

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха Национална програма за подобряване качеството на въздуха у нас
Представиха Национална програма за подобряване качеството на въздуха у нас
Потребителските кредити поскъпват, ипотечните - поевтиняват
Потребителските кредити поскъпват, ипотечните - поевтиняват