НОВИНИ

​Приключва предизборната кампания в Германия

Последният митинг на Ангела Меркел е тази вечер в Мюнхен, а на лидера на социалдемократите - Мартин Шулц е в Берлин.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:53, 22.09.2017
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Обществената телевизия Цед Де Еф публикува данните от последния сондаж: 36 на 100 от гласовете ще отидат за консервативния блок, а 22% - за социалдемократите. Трета сила, с 11 %, е крайнодясната "Алтернатива за Германия". Мнозина гледат към изборите в Германия през призмата на бъдещето на ЕС. Резултатите ще бъдат особено важни за Париж. Защо? И ще се промени ли европейското бъдеще? - по темата работи Десислава Апостолова, която в неделя ще бъде в Берлин.

Когато председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер попитал германския министър на финансите Волфганг Шойбле какво мисли за новия си френски колега отговорът на Шойбле бил: "Който и да стане министър на финансите във Франция, той винаги ще е мой приятел".

Германско-френската ос винаги е била моторът на развитието в Европейския съюз. Първата столица, която Макрон посети, след като беше избран за президент, неслучайно беше Берлин. В светлината на Брекзит и реформите в ЕС, за французите е важно кой ще спечели изборите в неделя. Отношението към Германия не е еднозначно.

Доминик: Имам чувството, че Германия определя начина, по който нещата стават в Европа като казва на Европейската централна банка как да постъпва с останалите държави. Когато в Германия нещата не вървят, всички ние в Европа забравяме за изискването за трипроцентния бюджетен дефицит. Но когато Германия се развива добре, тя взима решения и за другите държави. Вижте какво става в Италия, Гърция, Испания. И вероятно Франция. Може би едно възраждане, като това в нашата страна, е добро и за Европа.

За Атина Германия е строгият учител, който често размахва пръст и ги призовава да си напишат домашното. Темата за гръцката криза не липсваше в предизборната кампания.

Свободната демократическа партия, която се надява да си върне ролята на балансьор след изборите и си пожела поста на Шойбле, обеща да извади Гърция от еврозоната. Може би затова от всички кандидати гърците смятат Мартин Шулц за най-приемлив.

Илиас Зографос: Изглежда, че Меркел отново ще е канцлер, но се надявам Мартин Шулц поне да получи финансовото министерство, за да има баланс. Тъй като в противен случай, с Шойбле като финансов министър, тук в Гърция ще имаме проблеми.

За Полша, която заедно с Унгария, е особено чувствителна на тема мигранти, не е без значение кой ще спечели изборите в Германия. Защото Германия, както и до сега, ще предопределя цялостната европейска политика към мигрантите.

Матеуш: Със сигурност изборите са важни за Полша, защото в момента стъпваме по минно поле - мигрантите. И именно от германските власти зависи дали тези мигранти ще навлязат по-дълбоко в Европа и колко дълбоко.

За България също е важно каква коалиция ще управлява в Германия през следващите четири години. Сегашното германско правителство е против приемането ни в Шенген и е предпазливо за присъединяването ни в еврозоната. Дали Берлин ще промени позицията след изборите предстои да видим много скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха в корупция румънски  вицепремиер
Обвиниха в корупция румънски вицепремиер
Втори фолклорен фестивал Минало в бъдещето” в село Ковачевица
Втори фолклорен фестивал "Минало в бъдещето” в село Ковачевица