НОВИНИ

Приливът от бежанци към Европа продължава, въпреки зимата

И в първите дни на новата година мигранти продължиха да пристигат на брега на гръцкия остров Лесбос, въпреки суровите зимни условия и засиленото присъствие на европейските гранични сили от Фронтекс. Над 1 милион бежанци и мигранти предприеха рискованото пътуване до Европа през 2015 година - почти пет пъти повече в сравнение с 2014 година.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
10:22, 02.01.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Смразяващ студ, хапещ вятър и бурно зимно море - надуваема лодка, натоварена с мъже, жени, деца и бебета стигна до северния бряг на остров Лесбос в първите часове на новата 2016 година. Доброволци оказаха първа помощ на новопристигналите, дадоха им сухи дрехи и одеала, които да ги предпазят от студа. Над 3770 души загинаха през 2015 година в опит да достигнат Европа, прекосявайки Средиземно море. В памет на жертвите правозащитни активисти събраха 3 хиляди изхвърлени на брега спасителни жилетки и нарисуваха с тях знака на мира.

Сами, хуманитарен служител от "Лекари без граници": Това символизира всички тези хора, които стигнаха до тук. Има много, които не успяха. Но пристигналите трябва да имат безопасен коридор, за да намерят убежище. Точно това искат те - безопасно пътуване и мир.

Китайският артист и активист Ай Уеуей посети гръцкия остров Лесбос и беше шокиран от ужасните условия, при които местните власти и доброволците се опитват да оказват съдействие на мигрантите.

Ай Уейуей: Ситуацията става много тежка през последната седмица, заради студеното време и силния вятър. Това са смели хора - бебета, майки, млади и стари мъже. Те са жертвали всичко само, за да стигнат до сушата, да получат защита и да се изправят пред неизвестното бъдеще.

Над 60 милиона души по цял свят са принудени да поемат по пътя на бежанеца заради войни, конфликти и преследвания в държави от Сирия, до Южен Судан и Афганистан. В световен мащаб това означава, че един от всеки 122 човека е напуснал дома си и родината си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа - пак под знака на терористичните заплахи
Европа - пак под знака на терористичните заплахи
Обама срещу оръжията
Обама срещу оръжията