Изоставени по улиците автомобили и стари мебели не само загрозяват, но и замърсяват градовете. Приложението "Гражданите" става все по -популярно за откриването на коли извън движение. Вече се използва и от районните администрации в София.

Изоставени автомобили по софийските улици престояват с години. Процедурата за премахването им е твърде тромава, на санкция подлежат само тези, които от две години не са минавали технически преглед, след това собствениците имат няколко месеца сами да махнат старите си возила от улицата.

Димитър Димов, кмет на район "Надежда": Изчакаме ли и трите месеца, които са по закон за доброволно премахване, отиваме на 6-7 месеца процедура. Което за мене е изключително много.

Освен, че заемат парко места , изоставените автомобили лесно могат да бъдат разграбени, а частите им да отидат там, където не трябва.

Например, автомобилните гуми и тапицерията често се използват за отопление . В район "Надежда" са положили усилия да открият всички зарязани МПС-та . Помогнало им е и приложението "Гражданите", където всеки може да качи сигнал за гниеща кола или друг проблем. От началото на годината там са премахнати 70 автомобила, а 110 са в процедура. Кметът на района обаче настоява за промени.

Димитър Димов, кмет на район "Надежда": Нашето предложение е за онлайн връзка между нас и КАТ, тъй като имаме около един месец, за да получим данните на автомобила, за да започнем процедура.

Едрогабаритните отпадъци, като например стари дивани, изхвърлени край контейнерите, също са заплаха за чистотата на въздуха.

Петър Трайков, директор на "Управление на отпадъците" СО: Някой го намира или го взима съвсем целенасочено и си го прибира и си го изгаря в печката. Изгаряйки по този начин отпадъци, те увреждат собственото си здраве, на близките си, на децата си и на всички останали.

А ако се чудите какво да правите с едрите отпадъци , следете графика на сайта на столичния инспекторат. Когато графикът стигне и до вашата улица, имате право да изхвърлите и няколко чувала със строителен отпадък.