От днес мобилното приложение "Гражданите" ще информира за големи ремонти и промени в движението на градския транспорт. Досега гражданите изпращаха сигнали за нередности към общината, но комуникацията вече ще бъде двустранна. В разработването и поддържането на приложението организацията "Гражданите" си партнира със Столичната община.

Приложението е създадено през 2015 година, в началото за сигнали с изоставени автомобили в столицата. От днес обаче има нова опция - известия за предстоящи ключови ремонти. Идеята е така хората да пестят време и нерви.

Тодор Лилков, организация "Гражданите": Много от нещата, които сме разработили като функционалности и като концепция в платформата, са дошли от нас като екип, други са дошли от хората в администрацията, които на дневна база работят с платформата, но този проблем, който е да могат да се известяват хората за някакви неща, които предстоят ние не го бяхме съзряли.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова това е изключително удобен начин за комуникация с гражданите, а идеята е иновативна и за Европа, и за европейските градове.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Както е сега затворен участък от бул. България, ние ще подадем информацията към приложението и всички абонати на приложението ще могат да получат веднага информацията, че от утре движението по южното платно на бул. България ще бъде затворено.

От днес всеки, който инсталира приложението на мобилния си телефон и се регистрира, ще получава информация за актуалните ремонти по основни улици и булеварди. При желание потребителите могат да получават и друга информация, включително за предстоящи културни събития. Към момента потребителите, които използват приложението, са 113 000.