Скулптурата на Георги Чапкънов се завръща във фонтана пред Народния театър. Статуята не е част от градския пейзаж от ноември миналата година заради младеж, който се покатери върху нея и я бутна.

Идилистичната картина на Градската градина, която сякаш е излязла от картичка, е завършена през 1998г., когато се появява тя - Бронзовата статуя на Георги Чапкънов. Почти 20 години обликът е съвършен, докато една сутрин градската градина не осъмва променена.


Изкъртиха статуята на балерината от фонтана пред Народния театър

Изкъртиха статуята на балерината от фонтана пред Народния театър

Един от символите на София - балерината в градската градина пред Народния театър - тази сутрин беше намерена изкъртена от постамента. Полицията вече е...

От мнозина актът бе определен като вандалски, други обаче успяха да го превърнат в своя сцена.

Пет месеца и стотици дебютирали балерини по-късно обаче, е време примата да се завърне на мястото си.

Откриваме Бронзовата балерина в реставраторско ателие в столичния квартал "Требич", готова отново за своя дебют на сцена."

Илинка Чергарова, реставратор: "Реставрацията приключи. Тя е готова за монтаж: Основният проблем всъщност се появи от падането и удара, който тя претърпя, тъй като тя е доста тежка нищо, че изглежда така грациозна и елегантна."

Авторът на пластиката-Георги Чапкънов е неизменна част от процеса по реставрацията й, а той е поверен на скулптора Марин Марков.

Марин Марков, скулптор: "Това е част от живота. Балерината-това е танцът, това е животът и неговото олицетворение.

За да се върне на мястото си обаче, балерината трябва да има и подходяща сцена. За целта вече са започнали и дейностите по подготовката на фонтана и всеки момент се очаква примата отново да заблести в градската градина.