НОВИНИ

Принц Филип за последно на официално събитие преди да се пенсионира

След повече от 60 години вярна служба на британската корона, принц Филип се оттегля от публичните си задължения. Последната му официална проява е днес в Бъкингамския дворец. 96-годишният съпруг на кралица Елизабет Втора ще продължи да я придружава по време на част от нейните ангажименти, но няма да има самостоятелни.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:45, 02.08.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Винаги леко намусен, но всъщност известен с пиперливото си чувство за хумор - принц Филип безспорно е сред членовете на британското кралско семейство, спечелили трайно симпатиите на обществото. 22 219 - това е броят на самостоятелните публични прояви на херцога на Единбург.

Произнесъл е близо 5500 речи, участва в над 780 организации. Филип е германски и датски принц, но истинска кралска особа става след сватбата си с Елизабет Втора. Кралицата го нарича своята опора, а през есента двамата ще отпразнуват 70 години брачен живот.

Мартин Палмър, приятел на принц Филип: Най-голямото му постижение е това, че винаги е подкрепял кралицата, че беше до нея в много тежки моменти - лични и за монархията. Ще го кажа така: той носеше панталоните в семейството, за да може тя да носи короната.

Другата му голяма любов е военноморският флот - той е капитан, но когато съпругата му се възкачва на трона, се налага да се откаже от плаването. Неслучайно днешният му бенефис е среща с войници от Кралската морска пехота, които се връщат от плаване с благотворителна цел. Макар и да се оттегля, принц Филип има достойни заместници - внуците Уилям и Хари и новите любимци на всички - принц Джордж и принцеса Шарлът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данъчни конфискуват дневния оборот на задлъжнели търговци
Данъчни конфискуват дневния оборот на задлъжнели търговци
Сенатът одобри новия шеф на ФБР
Сенатът одобри новия шеф на ФБР