Принц Хари разкри, че двамата с Меган не са имали друг избор, освен да се оттеглят. Внукът на кралица Елизабет Втора говори публично за първи път, след решението със съпругата му да се разделят с кралския двор.

За нас това беше скок в неизвестното - призна Хари във видео, заснето с мобилен телефон. Изявлението е направено на събитие в неделя вечер.

"Бих искал да чуете истината от мен, доколкото мога да я споделя. Не като принц, не като херцог,а като Хари, когото мнозина от вас гледаха как расте през последните 35 години, но сега вече с по - ясен поглед напред", каза принц Хари.

Когато се оженихме, ние бяхме готови с радост да изпълняваме своите задължения - разказа Хари и призна, че тази развръзка го изпълва с тъга. Решението не е взето нито спонтанно, нито с леко сърце.

"Надявахме се, че ще продължим да служим на Кралицата, на Британската общност и на моите военни асоциации, но без публично финансиране. За съжаление, това се оказа невъзможно. Приех това, със съзнанието, че то не променя нито мен, нито моята отдаденост. Но се надявам, че това ви помага да разберете случилото се, оттеглянето от семейството ми и всичко познато за мен до този миг, за да направя крачка към един по-спокоен живот", каза принц Хари.

След като Хари и Меган обявиха желанието си да се оттеглят от задълженията си като кралски особи и да работят, за да имат финансова независимост, Бъкингамският дворец реши те да не бъдат наричани кралски височества, да не получават повече публично финансиране и да върнат средствата, похарчени за ремонта на дома си в Лондон - 4,2 млн. лири.

Хари ще бъде наричан принц и двамата ще запазят титлите си херцог и херцогиня на Съсекс.