НОВИНИ

Принцът на Саудитска Арабия се зарече да накаже убийците на Хашоги

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман се зарече виновните за убийството на Джамал Хашоги да бъдат наказани. Това е първото изказване на принца след случая, предизвикал напрежение между Рияд и световната общност. Днес бяха огласени и конкретни мерки срещу задържаните за убийството на журналиста - САЩ и Великобритания анулираха визите на заподозрените.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:50, 24.10.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Принц Мохамед бин Салман говори по време на т.нар. Давос в пустинята - икономически форум, който много страни бойкотираха след убийството на Хашоги.

Принц Мохамед бин Салман: Смъртта на Хашоги е много болeзнено събитие за всички саудитци, и мисля, за всички хора по света. Саудитското Кралство иска да увери, че ще положи всички усилия да изясни какво се е случило през онзи ден, в сътрудничество с турското правителство, да накаже извършителите на това престъпление. Сътрудничеството с правителството на Турция е на възможно най-високо ниво, въпреки че мнозина са опитват да се възползват от това ужасно събитие и да подкопаят турско-саудитските отношения.

За пореден път убийството беше коментирано от американския президент Доналд Тръмп, според когото и идеята и изпълнението на плана не са били добре измислени и реализирани. Това, според анализатори обаче, е най-директната и остра критика към Кралството, въпреки, че Тръмп за пореден път подчерта важността на отношенията със страната.

Държавният секретар Майк Помпео обяви, че е започнала процедура по анулиране на визите на саудитците, заподозрени за убийството. Подобна мярка предприе и Лондон.

Говорител на Европейската комисия заяви, че държавите от ЕС имат отговорността да преценяват политиката си по износа на оръжие. От Европейския парламент настояват за налагане на оръжейно ембарго срещу Саудитска Арабия.

В Сутрешния блок на БНТ арабистът Владимир Чуков заяви, че явно върви битка за лидерство в региона и прогнозира подобряване на отношенията Анкара-Рияд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградиха петимата ученици, намерили и върнали портфейл с пари и документи
Наградиха петимата ученици, намерили и върнали портфейл с пари и документи
Ретро самолет се разби на магистрала в Калифорния
Ретро самолет се разби на магистрала в Калифорния