НОВИНИ

Приоритет на социалния министър ще е реформата при инвалидните пенсии

Новоназначеният социален министър Бисер Петков обяви като приоритет реформата в експертизата на работоспособността и очакваният ефект върху инвалидните пенсии с цел по-справедливо разпределение на публичния ресурс. Петков каза това по време на церемонията по приемане и предаване на постове в социалното министерство.

приоритет социалния министър реформата инвалидните пенсии
bnt avatar logo
от БНТ
15:17, 04.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Очакванията са реформата да е готова в началото на 2018 година. По думите на Петков чрез ефектите от законодателните промени ще има възможност да се случи и преизчисляването на пенсиите, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 година, което е разписано в управленската програма.

Министърът припомни и стъпките, по които ще расте минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Първото увеличение ще е от 1 юли 2017 г. - 180 лева. Второто от 1 октомври - до 200 лева.

По отношение на механизма за минималната заплата, Бисер Петков каза, че ще ползват постигнатото по време на служебния кабинет и преговорите ще продължат. Той увери, че ще бъде осигурена приемственост както в политиките, така и в хората, които ги реализират.

Министърът подчерта, че за него е чест, че поема щафетата от Гълъб Донев, доказан експерт в социалната област. Според Петков постигнатите резултати са добра основа за бъдещата работа на екипа на социалното министерство.

Служебният социален министър Гълъб Донев определи Бисер Петков като доказал се професионалист, човек, който знае и може да работи в средата, в която работи Министерството на труда и социалната политика.

Донев отбеляза, че след този тримесечен мандат политическият екип на МТСП оставя едно добре работещо министерство, състав от служители, които са изключително компетентни и отговорни.

Служебният министър отчете успех с безработицата, която по думите му е една от най-ниските от 2009 година насам - 7,6 на сто и нарежда България под средното ниво на безработица за ЕС. За трите месеца над 53 хиляди са новоразкрити работни места , а 50 хиляди безработни са почнали работа на първичен пазар на труда. Утвърдени са 28 регионални програми за заетост, стартира националния план за действие по заетостта, каза Донев. Според него са постигнати и добри резултати в сферата на трудовите и осигурителни отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Румен Порожанов пое поста на министър на земеделието, храните и горите
​Румен Порожанов пое поста на министър на земеделието, храните и горите
Алея на Европейските младежки столици в училище „Гео Милев“ във Варна
Алея на Европейските младежки столици в училище „Гео Милев“ във Варна