НОВИНИ

Учени и интелектуалци очертаха приоритети за развитие в различни области

Борбата с разделението в обществото, бедността и демографската криза започва от образованието, преминава през здравеопазването и стига до икономиката. Така екип от български учени и интелектуалци очертава основните реформи, които трябва да се осъществят у нас. От Сдружение ,,Инициатива Единение" подготвят и списък с конкретни предложения за неотложни мерки в приоритетни области. Вижте част от тях.

Милена Кирова
от Милена Кирова
23:20, 30.03.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Образованието - стъпка първа към прогреса, казват учените и поставят акцент - 4-годишните да бъдат задължително обхванати в предучилищна форма на обучение, а в гимназията да избират професионалното обучение, за да се запълни дефицитът на пазара на труда.

Доц. Цвета Маркова: Насочване на образованието към чисто практически умения. Правилната насока е да работим така, защото след 10-15 години бизнесът да получи кадрите, от които реално се нуждае.
Акад. Георги Марков: Държавата трябва да финансира проектно българската наука.

Икономиката - стъпка втора към промяната. Философията ѝ трябвало да се промени - да заложим на производство с висока добавена стойност.

Красимир Дачев: Ние изнасяме сега суровини и внасяме готова продукция. Мoжем да я правим в България. Като започнете от дървесината, стигате до медта, стигате до зърното, което изнасяме.

Държавното управление - стъпка трета. Според акад. Стефан Воденичаров е необходимо по-скоро да бъде въведено електронното управление в България, но по европейски модел.

Акад. Стефан Воденичаров: Единния ти граждански номер е едновременно твоята шофьорска книжка, твоята здравна книжка, информацията за твоята собственост и всичко това, от което ти се нуждаеш.

И още от предложенията на учените - децентрализиран модел за разпределение на държавните пари и централизиран контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски дипломати започнаха да напускат Москва
Американски дипломати започнаха да напускат Москва
В ареста остават 8 от служителите на НАП
В ареста остават 8 от служителите на НАП