Екатерина Захариева обеща продължаване на реформите, диалог с политическите сили и прозрачност.

© БТА

При приемането на поста от Христо Иванов на кратка церемония в Министерството на правосъдието, Екатерина Захариева символично получи ключа за касата, в която се съхранява Държавният печат.

В първия си импровизиран брифинг като правосъден министър, Екатерина Захариева посочи на първо място в задачите си - внасянето на проектозакона за съдебната власт - той ще трябва да се редактира, така че да се съобрази с приетите промени в Конституцията.

Сред приоритетите, които си постави Захариева са въвеждане на явното гласуване във Висшия съдебен съвет, заедно с ясни критерии за атестиране и израстване в кариерата.

Ключово, според нея, е да се гарантират мотивирани и честни назначения в съдебната система и да се даде увереност на магистратите, че ще бъдат оценявани според професионализма и качеството на работа, а не формално.

Екатерина Захариева посочи още, че ще работи активно за въвеждане на електронното правосъдие и да се изпълни залегналото с промените в Конституцията засилване на ролята на Съдебния инспекторат - по отношение на проверките за почтеност.

Христо Иванов, бивш правосъден министър: "Това е ключът от касата, в която е съхранява държавният печат и това е ключът към върховенството на закона в тази страна".

Ключът отива в много добри ръце, смята вече бившият правосъден министър Христо Иванов. По думите му това, което може да се очаква от Екатерина Захариева е задълбочаване и засилване на усилията за реформа и декларира пълната си подкрепа.

Христо Иванов: "Досега много хора си мислеха, че за министър на правосъдието, ако използваме малко шахматен термин - има топ, но аз съм работил с г-жа Захариева и знам, че тя и като характер и като капацитет ще докаже, че това е ход с дамата".

Екатерина Захариева, правосъден министър: "Приемам този символ на върховенството на закона като най-важната задача, която стои пред който и да е министър, още повече сега, когато доверието в съдебната система, но и институциите като цяло са на безпрецедентно ниски нива. Всички са недоволни в момента от системата и магистратите и хората и бизнеса".

Като топприоритет новата министърка посочи Закона за съдебната власт. Тя заяви, че ще се придържа към изготвеното от екипа на Христо Иванов, което по думите ѝ е добра основа. За да няма спекулации, Иванов уточни, че проектът е бил оставен на етап, който изчакваше измененията в Конституцията.

Екатерина Захариева: "Обсъждахме с Христо какво в него трябва да се доработи или да се промени, но в случая най-важното, което трябва да се следва е връщането на самочувствието на самите магистрати".

Екатерина Захариева каза, че ще разчита на експертната помощ на предшественика си и го покани да участва в Съвета за съдебна реформа, който ще бъде сформиран към правосъдното министерство след Нова година.

След разговорите с политическите партии, новата министърка, е уверена, че ще има подкрепа, за да продължи реформата, в посока на посочените приоритети. Заяви обаче, че ще опита да я разшири, като потърси диалог и с политическите сили, които днес не гласуваха за нея.. Захариева каза още, че в работата си ще разчита много и на магистратите.

Кой какво каза в Народното събрание преди гласуването вижте тук.