НОВИНИ

Приоритетите на новия правосъден министър Данаил Кирилов

Данаил Кирилов е новият правосъден министър. Днес той положи клетва в Народното събрание и зае поста.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:39, 05.04.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Точно имотният скандал коства поста на правосъдния министър на Цецка Цачева. Днес председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов зае поста на Цецка Цачева.

След като шефа на Антикорупционната комисия излезе в отпуск докато текат проверките за имотното му състояние, беше внесено ново предложение за изискванията, на които трябва да отговаря всеки, който заема тази длъжност. До момента беше необходимо това да бъде юрист с повече от 10 години стаж.

Новият правосъден министър Кирилов каза за БНТ, че новото предложение е: постът да може да се заема и от хора с над 10 години в системите за сигурност и вътрешен ред. Ето какви са приоритетите на новия министър:


След клетвата започва работата. Заръката на премиера Борисов за промени в Антикорупционния закон вече се изпълнява. Работна група с участието на Националното сдружение на общините и новия правосъден министър решила:

Данаил Кирилов - министър на правосъдието: Това, което като работна група решихме и се съгласиха, включително представителите на местната власт е общинските съветници да бъдат в категорията на член 6 от Антикорупционния закон, тоест да подават подробна имуществена декларация.
;

След като вчера от БСП внесоха подписка в Народното събрание за отстраняване шефа на Антикорупционната комисия, новият правосъден министър коментира:

Данаил Кирилов - министър на правосъдието: Аз ще кажа това, което и премиера вчера подчерта. Законът трябва да се прилага равно и еднакво за всички. Виждате, че опозицията вече използва правни основания, които са установени в Антикорупционния закон, които опровергават техните твърдения, които те разпространяваха повече от две години, че на практика и едва ли не няма никаква възможност за контрол за спазването на закона. ГЕРБ винаги реагират съобразно фактите и съобразно закона.

Данаил Кирилов участвал в обсъждането кой ще го наследи като председател на правната комисия, но не назова име. Решението ще бъде на парламентарната група.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пирогов оперираха бебе над 12 часа
В "Пирогов" оперираха бебе над 12 часа
Акции за храни с изтекъл срок на годност и за нерегламентиран превоз на пътници
Акции за храни с изтекъл срок на годност и за нерегламентиран превоз на пътници