НОВИНИ

Кои ще са приоритетите в дигиталното портфолио на Мария Габриел?

Мария Габриел беше номинирана за български еврокомисар, а след разговора ѝ с Юнкер миналата седмица стана ясно, че по всяка вероятност ще отговаря за портфолиото дигитална икономика и общество. Така, ако бъде назначена на поста, Габриел ще е водеща фигура при осъществяването на Европейската стратегия за общ дигитален пазар.

Ива Копралева
от Ива Копралева
13:05, 25.05.2017
Чете се за: 01:33 мин.
Истории
приоритетите дигиталното портфолио мария габриел

Преди по-малко от две седмици Европейската комисия публикува доклад за напредъка на ЕС в изпълнението на тази стратегия. Сред успехите до момента са отпадането на роуминга в ЕС от 15 юни, както и приемането на общи правила за защита на личните данни онлайн в сила от май 2018 г. от Мария Габриел се очаква да представи конкретни предложения за осъществяването на стратегията и, ако е необходимо, нови мерки, за справяне с нови и вече съществуващи предизвикателства.

Ако целта на Европейската комисия е ЕС да се превърне в световен дигитален лидер, създаването на общ дигитален пазар, до който всички потребители в Съюза имат достъп, е безспорно важна стъпка. Има, обаче, още няколко ключови приоритета, които заслужават внимание.

Една от основните предпоставки за развитието на дигиталните услуги е гарантирането на сигурността на потребителите. В този смисъл, вече приетата европейска директива за киберсигурност и публично-частните партньорства в тази сфера са стъпки в правилната посока. Освен това, обаче, от изключително значение е потребителите да бъдат по-добре информирани за дигиталните си права и за начините, по които могат да предпазят информацията и личните си данни от посегателство.

Второ важно условие е развитието на електронно правителство, както в държавите членки, така и на ниво ЕС. Това включва не просто предоставяне на административни услуги онлайн, а и обновяване и синхронизиране на цялостната дейност на различните администрации. Така бихме спестили време и средства както на администрацията, така и на гражданите.

Добре е преходът към електронно правителство да стане като се използва максимално софтуер с отворен код. По този начин цели общности от програмисти ще могат да подобряват качеството и сигурността на софтуерните продукти. Ако искаме да стимулираме дигиталните иновации в Европа, издаването на патенти за софтуер трябва да бъде ограничено до минимум. Създаването на софтуер е процес, който се развива бързо и кумулативно, а наличието на софтуерни патенти предотвратява надграждането над бързо остаряващи технологии като същевременно предизвиква дълги и скъпи съдебни битки.

Кодът, който стои зад всеки софтуерен продукт, винаги е защитен по законите на авторското право. Издаването на патенти, които да защитават функционалността на даден продукт, обаче, пречи на конкуренцията и спъва развитието на софтуера с отворен код и на т.нар. стартъпи.

Приоритет е и защитата на принципа на мрежова неутралност (net neutrality), според който интернет доставчиците нямат право да манипулират скоростта на интернета в зависимост от сайта, който потребителят посещава или услугата, която ползва. Това е важна предпоставка както за защита на конкуренцията онлайн, така и за опазване на личната неприкосновеност на потребителите. Въпреки че този принцип е установен в ЕС от 2016 г. насам, опитите за дерегулация на подобни правила в САЩ показват, че процесът е обратим. В този смисъл, отново е важно обществото да е информирано и чувствително към опити за нарушаване на мрежовата неутралност.


*Авторът Ива Копралева е Координатор проекти, Софийска платформа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС и САЩ имат разногласия по отношение на Русия, съобщи Доналд Туск
ЕС и САЩ имат разногласия по отношение на Русия, съобщи Доналд Туск
Глоби за абитуриенти и шофьорите, които ги возят, в Пловдив
Глоби за абитуриенти и шофьорите, които ги возят, в Пловдив