НОВИНИ

Природният газ поскъпва за първото тримесечие на новата година

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ за първото тримесечие на 2018 г. Тя е с 2,75% по-висока от досегашната цена. Цените на топлинната енергия остават непроменени до края на отоплителния сезон, няма промяна и в цените на електроенергията за битовите и небитовите потребители на регулирания пазар.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:47, 28.12.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
природният газ поскъпва първото тримесечие новата година

В Решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ за първото тримесечие, на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 352,65 лв. на 1000 куб. м. или 33,39 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е с 2,75% по-висока от досегашната цена за ІV-то тримесечие на 2017 г. и е определена въз основа на представените данни и документи и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел.

В утвърдената от КЕВР цена на природния газ от 352,65 лв. на 1000 куб. м. са включени компонента за услугата „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ в размер на 4,76 лв./1000 nm3, както и компонента "задължение към обществото" по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ от 1,35 лв./1000 nm3, която покрива разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества природен газ в газохранилището в Чирен, съгласно Плана за действие при извънредни ситуации. В тази цена не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители, по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, съобщават от КЕВР.

Увеличението на цената на природния газ с 2,75 % няма да доведе до повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Няма да има промяна и в цената на електрическата енергия за битовите потребители и небитовите потребители на регулирания пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Мария посреща гостите в Двореца в Балчик
Кралица Мария посреща гостите в Двореца в Балчик
Регистрират колите по нови правила
Регистрират колите по нови правила