НОВИНИ

Природният газ ще поевтинее с около 10% от 1 юли

Газът ще поевтинее с близо 10% от 1 юли. Комисията за енергийно и водно регулиране и държавната компания "Булгаргаз" се разбраха за намалението, но окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание в регулатора на 28 юли.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:11, 23.06.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

С новото намаление цената на газа ще достигне 281,08 лева за 1000 куб. метра. С това намалението на синьото гориво достига до 54% спрямо януари 2015 г. Заради по-евтиното синьо гориво, ще поевтинее от юли също топлата вода и парното в страната средно с 4,5 на сто.

Причина за поевтиняването на синьото гориво е продължаващото спадане на цените на горивата на международните пазари. България купува над 90 на сто от газа от Русия, останалите количества идват от местен добив.

Николай Павлов, изп. директор на "Булгаргаз": В момента ние имаме най-ниската цена в Европа, това мога да ви уверя. Финансовите резултати не мога да ви кажа в момента със сигурност, но предполагам, че ще бъдат над 35 млн. лева печалба и то наистина от паричен поток. Намалиха задълженията си топлофикациите към "Булгаргаз". Към настоящия момент са 114 млн. лева. От тях 71 млн. лева към днешна дата са задължения на Топлофикация София като се надявам до края на месеца да слязат до 67 млн.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският премиер Дейвид Камерън гласува на референдума
Британският премиер Дейвид Камерън гласува на референдума
Благотворителен базар в Благоевград
Благотворителен базар в Благоевград