НОВИНИ

​Природозащитни организации искат мораториум върху строителството на ВЕЦ-ове

Поводът за искането е разрешение, издадено от Басейнова дирекция "Дунавски район", която позволи строеж на малък ВЕЦ край село Говедарци. Мястото на бъдещата централа е в непосредствена близост до границата на Национален парк Рила. Според еколози съоръжението ще застраши питейната вода за Самоковския район и за част от София. Рибарското сдружение "Балканка", подкрепено от Коалиция "За да остане природа в България", организира протест пред Министерството на околната среда и водите против изграждането на централата.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:50, 01.09.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Бъдещият ВЕЦ ще е на реките Горна Прека, Мальовишка и Черни Искър. Природозащитните организации са категорични, че районът отдавна е трябвало да бъде обявен за защитена зона по Натура 2000 и припомнят, че заради забавянето Европейската комисия започна дело срещу България. Разрешението за строителство предвижда изграждане на ВЕЦ само на 160 метра от това питейно водохващане на река Черни Искър.

инж. Димитър Куманов, Сдружение "Балканка":Това са места в санитарно-охранителен пояс зона 1, където хората нямат право да стоят, за да се пази питейният водоизточник, а ние ще сме разрешили строителство на сгради, работи, и в последствие експлоатация.

Две от реките се обитават от защитените видове ручеен рак и рибата главоч, която според Червената книга е критично застрашена.

Любомир Костадинов, експерт „Води" на WWF България: Този ВЕЦ е несъвместим с опазването на главоча. Последиците ще бъдат както навсякъде другаде - пресъхване на речни участъци, затруднена миграция на рибите или невъзможна такава, пресъхване на речна растителност.

Потърсихме фирмата, получила разрешението за строеж на ВЕЦ, но оттам избраха да не коментират инвестиционното си намерение. А протестиращите под прозорците на еко министерството бяха поканени на среща.




Атанаска Николова, зам.-министър на околната среда и водите: Ако има пропуски в процедурата по издаване на разрешителното, министърът на околната среда и водите като висшестоящ орган има възможност да отмени или да върне за допълнително доуточняване въпросното разрешително.



От министерството информираха, че извършват мащабна проверка на ВЕЦ-овете у нас. От общо 217 централи, подлежащи на контрол, проверени са 138, а установените нарушения са 19. Заедно с неправителствения сектор е разработена методика, която да оценява рисковете от изграждане на централи по българските реки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметството в Ново село - кантора за недвижими имоти?
Кметството в Ново село - кантора за недвижими имоти?
Узбекистан след ерата на Каримов
Узбекистан след ерата на Каримов