НОВИНИ

Природозащитници излязоха на протест в Брюксел

Около 100 000 души взеха участие в проява за защита на природата в Брюксел, съобщиха полицията и местни медии. Организаторите поясниха, че настояването е властите да осигурят необходимата инфраструктура за изпълнението на целите за опазването на околната среда. Сред тях е ограничаване на затоплянето на температурата на въздуха.

bnt avatar logo
от БТА
16:38, 02.12.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
природозащитници излязоха протест брюксел

До този час не се съобщава за насилие, а проявата разполага с разрешението на властите. Кметът на Брюксел Филип Клоз призова "жълтите жилетки", които протестираха срещу бедността и цените на дизела в петък, да се организират и също да излъчат представители, за да могат да получат разрешение за проявите си.

Макар протестите на "жълтите жилетки" и на природозащитниците да изглеждат различно, те имат обща пресечна точка. Гневът на "жълтите жилетки" беше предизвикан от увеличението на цената на дизела в Белгия. Тази мярка беше обяснена с необходимостта от ускорено излизане на дизела от употреба заради нуждата от опазване на околната среда.

Днешната проява в Брюксел също е насочена към природосъобразния живот, но участниците призовават за действия от страна на властта, за да стане задачата за ограничаване на използването на изкопаеми горива изпълнима.

Според тях това може да се постигне с промяна на личните навици, включително с пътуване с обществени и електрически превозни средства, за които обаче са необходими цялостни решения на държавно равнище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани излязоха на пореден протест срещу Закона за вероизповеданията
Граждани излязоха на пореден протест срещу Закона за вероизповеданията
Македонският парламент прие конституционната поправка за смяна на името
Македонският парламент прие конституционната поправка за смяна на името