Около 100 000 души взеха участие в проява за защита на природата в Брюксел, съобщиха полицията и местни медии. Организаторите поясниха, че настояването е властите да осигурят необходимата инфраструктура за изпълнението на целите за опазването на околната среда. Сред тях е ограничаване на затоплянето на температурата на въздуха.

© БТА

До този час не се съобщава за насилие, а проявата разполага с разрешението на властите. Кметът на Брюксел Филип Клоз призова "жълтите жилетки", които протестираха срещу бедността и цените на дизела в петък, да се организират и също да излъчат представители, за да могат да получат разрешение за проявите си.

Макар протестите на "жълтите жилетки" и на природозащитниците да изглеждат различно, те имат обща пресечна точка. Гневът на "жълтите жилетки" беше предизвикан от увеличението на цената на дизела в Белгия. Тази мярка беше обяснена с необходимостта от ускорено излизане на дизела от употреба заради нуждата от опазване на околната среда.

Днешната проява в Брюксел също е насочена към природосъобразния живот, но участниците призовават за действия от страна на властта, за да стане задачата за ограничаване на използването на изкопаеми горива изпълнима.

Според тях това може да се постигне с промяна на личните навици, включително с пътуване с обществени и електрически превозни средства, за които обаче са необходими цялостни решения на държавно равнище.

Безредици в Брюксел заради демонстрации на "жълтите жилетки"

Безредици в Брюксел заради демонстрации на "жълтите жилетки"

Няколкостотин протестираха днес след обяд в центъра на белгийската столица, като предизвикаха хаос и сблъсъци с полицията. 60 души бяха задържани.