НОВИНИ

Природозащитници протестираха в защита на Кара дере

Природозащитници протестираха пред Министерството на регионалното развитие против възможността за застрояване на терени зад плажа Кара дере. Според тях тази опасност идва от новия общ устройствен план на община Бяла.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
11:57, 17.06.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
природозащитници протестираха защита кара дере

Протестиращите настояват ведомството да върне заданието за преработване към Община Бяла. От Министертвото на регионалното развитие обаче заявиха, че само нов Общ устройствен план може да бъде гаранция против застрояването, защото включва в себе си екологична оценка според съвременното законодателство.

От МРРБ ще препоръчат на кмета на общината да наложи мораторуим върху строителството до влизане в сила на новия документ. Процедурата по изготвянето му трябва да стартира след близо 2 месеца.

- Министерството препоръчва на кмета да използва възможностите, които му дава чл. 193 от ЗУТ да наложи строителна забрана, да възложи изработване на Подробни устройствени планове нови, които да бъдат съобразени със ЗУЧК със зона А и Б и ограниченията. И без нашето възлагане на изменение на Общ устройствен план, той може да възложи изменение на ПУП-овете.

- Те ще направят екологична оценка на този проект за Общ устройствен план, но в него тези територии ще се интерпретират като вече урбанизирани. За голяма част от тях вече е сменено и предназначението на земята - т. е. те вече на хартия не се водят гора или земеделска земя.

- Екологичната оценка ще ги спаси ли?

- Не, защото те вече ще бъдат интерпретирани като урбанизирана територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови проверки на НАП - Бургас
Масови проверки на НАП - Бургас
Координационен център ще следи за реда в курорта Слънчев бряг
Координационен център ще следи за реда в курорта Слънчев бряг