НОВИНИ

Присъда за Радован Караджич се очаква днес

21 години след клането в Сребреница Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия ще произнесе най-важната присъда в историята си. Присъдата на Радован Караджич.

bnt avatar logo
от БТА
05:33, 24.03.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Бившият военновременен лидер на босненските сърби Радован Караджич, който се укриваше 13 години от правосъдието, а след това прекара в Международния трибунал в Хага още седем, днес трябва да чуе присъдата си за геноцида в Сребреница. Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия ще произнесе днес най-важната присъда в 23-годишната си история, която ще определи дали Караджич е виновен за геноцида на мюсюлманите в Сребреница, най-кървавото престъпление в Европа след Втората световна война.

Генерал Ратко Младич, смятан за изпълнител на плановете на Караджич, също е съден в трибунала и процесът срещу него трябва да приключи тази година.

;

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, бошняците мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души. 38 000 от тях - цивилни, главно мюсюлмани, показват данни на сараевския Център за изследвания и документация. Половината от 4,4-милионното население на страната се изселиха. Около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити само в Сребреница през юли 1995 г. Сараево бе под обсада 44 месеца по време на войната. Сръбски снайперисти и артилерия обстрелваха от свои позиции в планините, при което бяха убити над 10 000 души от всички етнически групи.

Караджич и Младич, подкрепяни от сръбския лидер Слободан Милошевич в Белград, са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна. Милошевич също бе съден в трибунала, но умря от инфаркт преди 10 години, преди присъдата му да бъде произнесена. Караджич, който сега е на 70 години, бе арестуван в Белград през юли 2008 г. след 13 години бягство от правосъдието. Докато се укриваше, той си бе пуснал огромна брада и бе променил самоличността си, като се представяше за алтернативен лечител. Той заяви, че е невинен по всички обвинения, и се защитава сам по време на процеса, включващ 497 съдебни заседания, изслушване на 586 свидетели и 800 000 страници документация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънреден съвет на ЕС за тероризма
Извънреден съвет на ЕС за тероризма
Британец беше осъден за подготовка на атентат в Лондон
Британец беше осъден за подготовка на атентат в Лондон