НОВИНИ

Присъди за нападателите на децата и треньора по гребане в Асеновград

Пет ефективни и 6 условни присъди постанови Асеновградския съд за подсъдимите по делото за нападението срещу деца и треньора от отбора по гребане край язовир 40-те извора. Гражданският иск по делото за пострадалото момче Тодор Тодоров, който беше за 40 хиляди лева бе намален на 8 000 лева. Делото се гледа по съкратената процедура след като подсъдимите признаха вината си. Инцидентът стана през юни, когато група роми нападна местния клуб по гребане. Последваха масови протести в града.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Златин Бояджиев
18:37, 18.12.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Най-високи присъди от една година и 10 месеца и година и половина получиха двама от подсъдимите, които причиниха средни телесни повреди на децата - гребци и треньорът им. Подсъдимите не пожелаха да коментират съдебното решение.

Други двама от нападателите също получиха присъди от по 10 месеца лишаване от свобода. За отправени заплахи за убийство, на една година лишаване от свобода беше осъден друг активен участник в нападението.

БНТ: Малки ли са присъдите?

Йордан Тодоров - баща на едно от пострадалите деца: За мен са малки

БНТ: Какви присъди очаквахте?

Йордан Тодоров - баща на едно от пострадалите деца: Аз казах 5 години най-малко.

Прокуратурата поиска по тежки наказания, но те бяха намалени от съдебния състав.

Венелин Савов - Районна прокуратура - Асеновград: Трябва да анализираме присъдата и да се запознаем с мотива на съда. Но като цяло съм удовлетворен. Съдебният състав възприе идеята на прокуратурата - всичките 11 подсъдими са виновни. Наказанията по вид са точно такива, за каквито пледирах аз. Има някаква малка разлика в размера.

Паричните гаранции, наложени като мярка за неотклонение на част от побойниците с условни присъди отпадат, реши Районният съд в Асеновград. Решенията на магистратите от Асеновград може да се обжалват пред Окръжен съд - Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на олимпийските отбори по природни науки под патронажа на президента Радев
Среща на олимпийските отбори по природни науки под патронажа на президента Радев
Детското интензивно отделение в болницата „Света Марина“ стана на 30 години
Детското интензивно отделение в болницата „Света Марина“ стана на 30 години