НОВИНИ

Присъдиха Нобеловата награда за медицина за пробив в лечението на рака

Започна Нобеловата седмица. С отличието за медицина бяха удостоени двама учени, разработили нов революционен метод за борба с рака. Наградата се връчва по волята на Алфред Нобел от 1901 година досега.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова БТА
15:45, 01.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Американецът проф. Джеймс Алисън от Университета в Тексас и японецът Тасуку Хонджо от Университета в Киото са двамата лауреати за 2018 година.

Независимо един от друг двамата откриват начин да накарат имунната система на човека да работи срещу раковите клетки. Имунната система защитава организма, но разполага и с - образно казано - "спирачки", които предотвратяват възможността тя да атакува собствените си клетки. Методът на двамата учени се базира на потискане на тези "спирачки" и представлява истинска революция в лечението на смъртоносната болест.

Проф. Клас Карре, председател на Нобеловия комитет за физиология и медицина: За разлика от предишни стратегии, тяхната не се основава на атакуване на самите ракови клетки, а вместо това - на атакуване на "спирачките", "контролните пунктове" на имунната система на пациента. Откритията на двамата лауреати представляват промяна в парадигмата и повратна точка в борбата с рака.

Методът дава възможност за лечение на рак в напреднала или смятана за нелечима доскоро фаза.

Проф. Тасуку Хонджо, удостоен с Нобелова награда за медицина: Бих искал да продължа да правя своите изследвания още известно време, така че още пациенти с рак да бъдат спасени с това имунно лечение на болестта и се надявам то да бъде доразработено, тъй като много учени работят усилено за това.

Победителите се определят от шведския Каролински медико-хирургичен институт и ще си поделят сумата от 1 милион щатски долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ, Швеция и Италия подадоха оферти за нов изтребител
САЩ, Швеция и Италия подадоха оферти за нов изтребител
Младен Маринов: Още не е ясно кой ще бъде предложен за главен секретар на МВР
Младен Маринов: Още не е ясно кой ще бъде предложен за главен секретар на МВР