Пристанище Варна приключва годината с приходи от близо 72 милиона лева. Обработените товари на порта са с над 350 хиляди тона повече в сравнение с миналата година. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Сеферов. Той заяви, че пристанището ще продължи да инвестира в обновяването на района около Морска гара-Варна.

Варна

Обработените товари на порта са близо 10 милиона тона. Годината дружеството завършва с печалба от 12 милиона лева. Ръководството на пристанището отчита минимален спад при зърнените товари, като през годината са обработени над 2,5 милиона тона.

Петър Сеферов - Изпълнителен директор на “Пристанище Варна” ЕАД"
“Пристанище Варна-Запад отчита една рекордна година. До края на годината ще направи 7,5 милиона тона товари. Също рекорд ще имаме и в контейнерите 150 000 TEU за първи път”

В обновяването на пристанищната инфраструктура през годината са вложени близо 4 милиона лева. На порта вече работи и единствената у нас специализирана техника за наклоняване на контейнери за зърнени товари.

Петър Сеферов - Изпълнителен директор на “Пристанище Варна” ЕАД“
"Тази година пристигна и една нова установка за пълнене на 20-футови контейнери с насипни товари. На практика в началото на следващата година тя е готова за работа"

Дружеството ще продължи да инвестира в развитието на района около морската гара във Варна. През 2019-та година градът отново ще бъде домакин на престижната регата “Тол щипс”. Проектът по обновяването на пешеходната зона на морската гара беше реализиран изцяло със средства на дружество.