Огромна средновековна сграда, най-вероятно с предназначение странноприемница, и части от украсата на голям разрушен храм от същото време откриха това лято археолозите в крепостта Кастрици в парка Евксиноград. При разкопките са намерени още инструменти за производство на религиозни предмети и рядко срещания лидийски камък, с който се пробва истинността на златото.

Варна

Това лято археолозите проучиха около половин декар в крайбрежната част на крепостта Кастрици. Точно там откриват комплекс от 12 помещения с обща централна стена. Всяка от стаите има камина и дъсчени подове.

Валентин Плетньов – ръководител на разкопките
“Вероятно сградата е била на два етажа с паянтов втори етаж. Ако обърнете внимание сега в Созопол, Несебър, старите къщи са с такива каменни основи, паянтови.”

Археолозите се натъкват и на огромна ограда в северната част на комплекса.

Валентин Плетньов – ръководител на разкопките
“Такива помещения, вързани помещения в такава форма и с такива дворове, обикновено са странноприемници, които са били известни във византийския свят. Има подобни в Херсонес.”

Докато работят по странноприемницата учените намират и елементи от керамопластична украса. Те предполагат, че тя е част от голям храм. Останки от него все още не са открити. Археолозите се надяват догодина да намерят повече артефакти, които да потвърдят тезата им за съществуваща в Кастрици средновековна пристанищна странноприемница.