Те обаче са наполовина по-малко в сравнение с миналата година.

Варна

Традиционно едни от първите туристи през март и април във Варна пристигат от Германия. Този път обаче те са едва 67 души, които ще почиват в един от черноморските ни курорти. Балнеологичната програма, по която групата пристига у нас, е съфинансирана от Здравната каса на Германия. С всяка изминала година обаче броят на чуждестранните туристи от ранни записвания по Северното Черноморие намалява.

Красимира Георгиева - представител на туропературска фирма: За съжаление в сравнение с предходните години са поне 5 пъти по малко. Имахме туристи в Албена, в Златни пясъци. За съжаление, ето, аз откривам само с гостите в Слънчев ден.

Според Красимира Георгиева една от причините това да се случва е, че през пролетта чартърни полети от Германия няма.

Красимира Георгиева - представител на туропературска фирма: И сега нашите гости минават през Виена, което е много трудно, те са повечето възрастни. Нямаме чартъри, защото никой не ги подкрепи години наред.

Престоят на гостите няма да е спокоен, защото курортите край Варна все още не са готови за новия туристически сезон. Там в момента кипи мащабно строителство.

Красимира Георгиева - представител на туропературска фирма: Туристите са като затворени в едно закрито пространство, защото те искат да излязат, да се разходят, да видят бъркотията там, боклуците, калта, прахта! И не знам къде да ги пращам тези хора!

Според Красимира Георгиева с всяка изминала година състоянието на туризма у нас се подобрява. Очакванията ѝ за тази година са туристическият сезон да бъде по-слаб от миналогодишния.