Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието и науката да разговорят с украинските си колеги и да изразят притесненията на България по повод новоприетия Закон за образованието, ограничаващ правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език. Темата беше обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Законът, приет на 5 септември от украинския парламент, трябва да влезе в сила след една година и срещу него вече гневно реагираха от Русия и Унгария. Според този закон до 2020 г. на роден език ще могат да учат децата до пети клас, но след това и те ще бъдат лишени от тази възможност. На днешното правителствено заседание премиерът е заявил пред министрите, че ще поиска разговор с президента Порошенко.

"Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри", казва Борисов и допълва, че заедно с другите държави, които са засегнати, трябва да се направи така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани.

По думите му, България е за пример в това отношение и неотклонно се движи в тази посока.

Бойко Борисов подчертава също, че държавата ни по никакъв начин не влияе политически на тези малцинства и затова според него украинците нямат никакво основание в това отношение".

Външният министър Екатерина Захариева коментира, че заедно с Унгария, Румъния и Гърция, България ще изпрати още днес писмо до Съвета на Европа и ОССЕ. Тя обаче посочи, че макар България да е притеснена от закона, от посланика ни в Киев било получено уверение, че той няма да ни засегне.