НОВИНИ

Хиляди посрещнаха Гуайдо в Каракас

Самопровъзгласилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо се завърна в страната, а десетки хиляди негови привърженици се събраха на митинг в сърцето на Каракас. Опозиционерът беше заплашен да бъде арестуван, тъй като наруши забраната да напуска страната. Това обаче не се случи. От ООН отправиха пореден призив кризата във Венецуела да бъде разрешена по дипломатичен път.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:13, 05.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Посрещане като за рокзвезда. Опозиционният лидер на Венецуела - Хуан Гуайдо не просто не беше арестуван, както се очакваше при завръщането му в страната, а превърна този ден в свой личен триумф. Десетки хиляди откликнаха на призива му за митинг в Каракас.

Посрещнат на летището от дипломати от Европа и подкрепен от Вашингтон, самопровъзгласилият се за президент отправи директно послание към Николас Мадуро.

Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент на Венецуела: Заплашват ни със затвор, със смърт. Е, имам да им казвам нещо важно - няма повече да се поддаваме на заплахи. Това няма да ни спре. Ние сме много, ние сме силни и сме обединени.

Най-малко 700 военни са преминали на страната на опозицията. Днес Гуайдо ще се срещне и с представители на профсъюзите на държавните служители, в търсене на подкрепа.

Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент на Венецуела: Ако някой си мисли, че като узурпира властта и твърди, че е президент, то това е истина, греши. Пред вас стои временният президент на република Венецуела.

На този етап Николас Мадуро е категоричен, че няма да се оттегли от власт. ООН отново призова кризата във Венецуела да се разреши по дипломатичен път, а не с насилие. На централния площад в Каракас, Гуайдо и привържениците му почетоха паметта на загиналите по време на сблъсъци между управляващи и опозиция през последния месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха избягал затворник в Бургас
Задържаха избягал затворник в Бургас
Водачи от градския транспорт в София: Не одобряваме работата на синдикатите
Водачи от градския транспорт в София: Не одобряваме работата на синдикатите