След гласуване онлайн привържениците на "Пет звезди" одобриха коалиция с Демократическата партия. Това означава, че тази седмица може да бъде приключена работата по новото правителство на Италия.

Италия е на път да излезе от политическата криза. Членовете на движението "Пет звезди" подкрепиха предложената коалиция с Демократическата партия и така откриха пътя за сформирането на нов кабинет, начело с Джузепе Конте.

В онлайн допитване близо 80% от привържениците на антисистемното движение на комика Бепе Грило се произнесоха в подкрепа на този проект.

Днес се очаква да стане стане известен и съставът на новото правителство, който ще бъде представен на президента Серджо Матарела.

До тази развръзка се стигна, след като се разпадна управляващата коалиция, в която участваха "Пет звезди" и "Лигата" на Матео Салвини. Бившият вътрешен министър и вицепремиер Салвини поиска предсрочни избори, но президентът Матарела реши първо да проведе политически консултации с всички партии. Беше взето решение Джузепе Конте да бъде натоварен да състави ново правителство с помощта на Демократическата партия.

Вторият кабинет Конте трябва да получи одобрението и на двете камари в парламента.