НОВИНИ

Призиви за масови протести срещу реформите на Макрон

"Обединение на борбата". Това се опитва да постигне най-левият от всички профсъюзи във Франция, за да предотврати мащабните реформи в социалния сектор и икономиката, предприети от президента Еманюел Макрон.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:00, 19.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Синдикатът Се Же Те призовава служителите от целия публичен сектор да се присъединят към стачката в държавните железници, която започна в началото на април и досега парализира този вид транспорт за 6 дни.

"Обединение на борбата" е словосъчетание, известно от вълненията през 1968 година, когато разнородни протести се обединяват срещу правителството. Останалите синдикати обаче, дори тези, които стоят заедно със Се Же Те, зад стачката в държавната железопътна компания, се въздържат засега от стъпки към обща стачка.

За днес обаче са насрочени 133 демонстрации в цяла Франция - част продължаващото от няколко седмици социално напрежение. Протестират представители на различни прослойки - от работници от енергийния сектор и здравеопазването до студенти, последните заради реформата във висшето образование. Загубите за икономиката се изчисляват вече на стотици милиони евро.

От стачката в железниците например, страда и бизнесът на ресторантите и кафенетата в Париж и другите големи градове.

Франк Паси, мениджър на ресторант: 12:10 е, салонът е празен, а обикновено по това време е пълен. В такива дни губим 60% от клиентите си за обяд и пак толкова за вечеря."

Печелят обаче фирми, които са в бизнеса със споделени пътувания с автомобили, които вече дори организират автобусни рейсове.

Фредерик Мазела, собственик на фирма за споделени пътувания: "Числеността на клиентелата ни се увеличи двойно по време на стачките. По някои маршрути увеличението е дори шесторно."

През май се навършва една година от встъпването в длъжност на президента Макрон. Допитванията сочат, че 58% от французите не одобряват работата му досега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След КСНС: Президентът Радев поиска ускоряване на модернизацията на армията
След КСНС: Президентът Радев поиска ускоряване на модернизацията на армията
Топовни салюти в Лондон откриват срещата на върха на Общността на нациите
Топовни салюти в Лондон откриват срещата на върха на Общността на нациите