Бившият ръководител на предизборната му кампания Пол Манафорт беше признат за виновен за данъчни измами. А бившият адвокат на Тръмп, Майкъл Коен се призна за виновен по осем обвинения.

След четиридневно забавяне съдебните заседатели по делото срещу бившия ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт са постигнали решение. Той е признат за виновен по 8 от 18-те обвинения в делото за банкови и данъчни измами. За останалите 10 обаче няма съгласие и съдията е постановил процедурни нарушения. До делото се стигна след разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборите през 2016 г. Но в нито едно от обвиненията срещу Манафорт не се споменава за евентуалното му сътрудничество с Москва. Самият Доналд Тръмп изрази тъгата си от присъдата, определяйки процеса като "лов на вещици".

При друг процес, отново свързан с евентуална руска намеса в изборите на САЩ, се стигна до сделка с прокуратурата. Федералният съд в Ню Йорк постанови гаранция от 500 000 долара за освобождаването на бившия личен адвокат на президента - Майкъл Коен, докато бъде произнесена присъдата му на 12 декември. Юристът се призна за виновен по осем обвинения, включително заобикаляне на данъчните закони, нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании, банкови измами и предоставяне на неверни сведения на американски финансови организации.

Коен е свидетелствал, че Доналд Тръмп му е наредил да извърши престъпление, като уреди плащания за мълчанието на две жени, твърдящи, че са имали интимна връзка с него. Самият Тръмп отрича тези афери.

© БТА / Dana Verkouteren via AP