НОВИНИ

Признание за България: "Варненско лято" е сред най-добрите фестивали на Европа

Международният музикален фестивал "Варненско лято" беше отличен като един от най-добрите фестивали на Европа. Наградата беше връчена от Европейската фестивална асоциация в Брюксел. На церемонията в центъра за изящни изкуства "Бозар" бяха отличени общо 24 фестивала, като "Варненско лято" взе и наградата на публиката.

Айше Сали
от Айше Сали
21:18, 26.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Хубавата музика в правилното време води вярна публика във Варна. И звучи от 93 г. Композитори като Панчо Влагигеров и Добри Христов поставят началото. А година след като Марио Хосен става артистичен директор на „Варненско лято" се сбъдва една мечта - признанието от голямото Европейско фестивално семейство.

Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: Варненско лято е един най-старите европейски фестивали, един от най-старите членове на Европейската фестивална асоциация. Връзката между културата и туризма е нещо, по което ще се работи много и аз смятам, че България и в частност Варна чрез фестивалните си инициативи могат да бъдат притегателен център за европейските културни меценати.

Внимателният подбор на утвърдени артисти и представянето на млади таланти нареждат „Варненско лято" между 24-те най-добри фестивала в Европа от общо 715 кандидати.

„Европа за фестивалите и фестивалите за Европа". Така се нарича пътеводителят, който ни води към най-добрите културни събития. Там ще открием и „Варненско лято".

Катрин Девентър, ген. секретар на Европейската фестивална асоциация: Като посетител на фестивала си давам сметка, че той е изключително важен не само за града, но и за региона.
Рута Прусевисиене, член на журито: Музикалната програма е фантастична. Много съм щастлива, че тя се обновява и виждаме оригинални начини за представянето на класическата музика. Със сигурност ще продължа да гостувам на „Варненско лято", за да видя как фестивалът става все по-добър с всяка година.

А фестивалната равносметка за 2019 г. е 200 участници и 20 000 почитатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планински спасители издирват изгубила се в Рила туристка
Планински спасители издирват изгубила се в Рила туристка
Сбогувахме се с проф. Юлиан Вучков
Сбогувахме се с проф. Юлиан Вучков