НОВИНИ

Признават ли се записите от камери за доказателство?

Често гражданите търсят сами извършителите, като качват свои видеа и снимки в интернет. Такива записи признават ли се като достоверно доказателство?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:38, 30.11.2016
23166
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Събота на обед камерите на столична болница заснемат как мъж с шапка прибира парите от касата на регистратурата. В приемната не е имало човек за не повече от минута и крадецът се е възползвал.

Д-р Анна Савчева, медицински управител: "Такава нагла кражба досега не ни се e случвала.Сумата е между 800 и 900 лв. "

От управата на болницата качват във фейсбук заснетото от камерите с надеждата някой да разпознае крадеца.

Д-р Анна Савчева, медицински управител: "Направихме го с цел да предпазим други хора от подобни кражби."

Записът е предаден и в полицията, но до момента задържан няма. Практиката обаче показва, че понякога споделянето в мрежата дава резултат. Така бяха задържани мъжът и жената, които атакуваха продавачка с пистолет и скандално известният автокрадец Яро.

Адвокат Росен Димитров: "Според съдилищата тези записи са едно доста сериозно доказателствено средство и доста безпристрастно. Един такъв запис по никакъв начин не отстъпва например от показанията на някой свидетел."

Обикновено записът се изследва и се подлага на няколко експертизи, за да се установи дали той е манипулиран и дали лицето от заснетите кадри е това, което е изправено пред съда. Последният разкрит случай е с крадец от Пловдив.

Адвокат Росен Димитров: "Видян е от охранителните видеокамери, които заснемат как той пъха луканки, сапун и шампоан в своите джобове. Сумата не е никак голяма - 30 лв. За тези пари той влезе в затвора."

Освен малки магазини с камери се оборудват и все повече жилища. Между 50 и 150 лв. струва видеонаблюдението на една зона. Напоследък дори се търсят и камери с добър микрофон, който да записва звук.

Анатолий Жилиански, мениджър в компания дистрибутор на охранителни камери: "Това не е с цел СРС това е с цел контрол на производство, контрол на процес на работа с документи, пари, стоки."

Най модерните системи за сигурност разполагат със собствен алгоритъм за разпознаване. На компютъра му трябва по-малко от секунда да направи проверка в базата данни. Подобни системи се използват от големи компании.

Анатолий Жилиански, мениджър в компания дистрибутор на охранителни камери: "Лицето се сравнява със съществуваща база данни и се появява нотификация на екрана в мониторинг центъра.Може да го търсите с доверителна вероятност между 60 и 90 %. Алгоритмите за разпознаване на лица в света са 5-6."

Според експертите резолюция между 2 и 4 мегапиксела е абсолютно достатъчна, за да сме сигурни, че крадецът ще бъде разпознат .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа в подкрепа на болницата в Асеновград
"Българската Коледа" в подкрепа на болницата в Асеновград
Четвъртокласниците с добри резултати от международно изследване
Четвъртокласниците с добри резултати от международно изследване