Победителите от конкурса "Да украсим София за Коледа" получиха лично от кмета на града Йорданка Фандъкова своите награди. За първи път та са парични и имат за цел да мотивират повече хора да се включат в инициативата.

София

"Да украсим София за Коледа" се организира за 4-та година и има за цел да стимулира жителите на Столичната община да направят дома си по-красив за празника и така да допринесат за коледният дух в града. Победителят се избира след гласуване в социалните мрежи, а първата награда от 1200 лева отиде при Борислав Муеров.

Камелия Моерова: "Къщата, която украсихме, се намира в квартал "Панчарево". Там всяка Коледа моят баща украсява по този начин дома ни, като иска да запазим коледния дух, като всяка година разраства украсата. Тази година по инициатива на мен и на моята сестра, като една благодарност за това, което прави, видяхме конкурса и решихме да пробваме."

Втората награда в размер на 600 лева беше присъдена на етажната собственост на блок 226 в Люлин. Обитателите на 17 апартамента се обединяват около идеята и така:

Младен Георгиев, председател на етажна собственост на блок 226-А: "Сградата, като се започне от входната врата с пътеките вътре, човек има усещането че влиза в 4-звезден хотел, а не във вход в "Люлин". Разбира се, за нас беше много по-трудно, защото да обединиш няколко десетки софиянци, макар и съседи, коства много повече усилия."

Румен Миронов за първи път украсява семейния си кемпер. На багажника му поставя светеща елха и подаръци във формата на пожелания. Паркира украсения автомобил в центъра на квартал "Захарна фабрика" и така печели третото място и съответно 300 лева.

Румен Миронов: "Трето място: 5900 лампички, за всички беше много странно как така нещо толкова голямо свети и се движи. Вечер се стараехме да обикаляме София, всички квартали, за да видят това, което сме направили, за нашите съграждани и основно за децата."

Всички наградени са категорични - ще участват и в следващия конкурс, а от Общината напомниха, че през предстоящия летен сезон може да облагородят градинката пред блока, като кандидатстват по програмата "Зелена София".