НОВИНИ

Какво е пробацията и наистина ли превъзпитава?

Около 1300 души в София изтърпяват наказание пробация - от 6 месеца до 3 години. Сред тях е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който през март се призна за виновен по 5 дела за хулиганство и сключи споразумения с прокуратурата. По всички дела получи пробация, като най-тежката е за срок от 2 години и 25 процента удръжки от заплатата. По информация на "По света и у нас" Сидеров вече ходи регулярно да се подписва и на беседи с пробационен служител.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:27, 05.06.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

По график, наказаният с пробация, се разписва в дежурната поне 2 пъти седмично. Регистрацията по настоящ адрес е една от задължителните мерки заедно с беседите. Пробацията залага на контрол и много работа с осъдения.

Лилия Христова - инспектор в Областна пробационна служба - София: Тя е по-леко наказание и се прилага за лица, за които съдът е с чел, че не са толкова обществено опасни. Тоест не се налага да бъдат изолирани от обществото. Тези мерки на контрол и въздействие - защото те вървят паралелно - имат превъзпитателен ефект.

Пак по график, в някоя от стаите за срещи инспектор Христова провежда беседи. Тя е пробационен служител от 8 години, по образование е педагог и е работила с проблемни деца. Обяснява, че профилът на осъдените определя подхода при беседите. Първо се прави преценка на потенциално опасното поведение, криминогените фактори, после се изготвя план и започва т. нар. корекционна работа.

Лилия Христова - инспектор в Областна пробационна служба - София: Преодоляване на зависимости, справяне с гнева, насочване към институции, които биха могли да окажат помощ в житейската реализация.

Най-известната мярка е общественополезен труд. Изборът на работа се прави съвместно от инспектора и осъдения. Поддържат се зелени площи, правят се ремонти. В София се работи в обекти на общината, районните управления и места като Зоологическата градина и библиотеката.

Не може да се полага обществено-полезен труд в полза на частни лица или фирми, които нямат държавно или общинско участие. А при определянето на обекта, където ще се работи, се взима предвид уменията, квалификацията и здравословното състояние на обсъдения.

Дори чрез труд и терапия, промяната не е лесна. Не всеки е склонен да разговаря и да споделя. Според инспектор Христова обаче, в повечето случаи има резултат и не е голям процентът на осъдените на пробация, които се връщат обратно.

Лилия Христова - инспектор в Областна пробационна служба - София: Няма как с магическа пръчка, една личност, която се е градила десетилетия да бъде променена в рамките на 6 месеца. Нашата работа е по-скоро да мотивираме за промяната.

Инспекторите следят дали мерките се спазват и правят изненадващи проверки.

Лилия Христова - инспектор в Областна пробационна служба - София: Ако се установи, че лицето трайно се отклонява от наложеното наказание, тоест системно не изпълнява някоя от наложените мерки - се пристъпва към замяна на пробацията с лишаване от свобода.

Пробацията може да включва още удръжки от заплатата, ограничения в придвижването и програми за квалификация. Най-често случаите, които идват на "Развигор" 1 са за шофиране в пияно състояние и без книжка, документни престъпления, неплащане на издръжка, хулиганство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович триумфира на тенис турнира Ролан Гарос
Новак Джокович триумфира на тенис турнира "Ролан Гарос"
Имотни измами в айтоските села Ръжица и Разбойна
Имотни измами в айтоските села Ръжица и Разбойна