НОВИНИ

​Пробив на преговорите за съставяне на коалиционно правителство в Германия

Консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха споразумение да започнат официални разговори за обединение. Партийните ръководства първо трябва да одобрят проекта.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:30, 12.01.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

След почти 24-часов маратон на преговори, консерваторите на Меркел, християндемократите на Зеехофер и социалдемократите на Шулц се споразумяха да управляват заедно. Те постигнаха компромис за миграционната политика - бъдещето правителство ще приема до 220 000 мигранти годишно.

АНГЕЛА МЕРКЕЛ, канцлер на Германия: По време на дългия период след парламентарните избори, ние видяхме, че светът не ни чака. Разработихме тези предложения и работихме с пълно доверие помежду си.

Консерваторите на Меркел обаче не приеха предложението на социалдемократите да бъде увеличен данъкът на богатите. Но партиите се договориха да работят с Франция за по-силна еврозона.

МАРТИН ШУЛЦ, лидер на Социалдемократическата партия: С новото правителство Германия ще продължи ролята си да укрепва Европа.

Все още не е ясно кога ще започнат официалните преговори за съставяне на правителството. Ангела Меркел изрази надежда коалицията да бъде формирана до Великден. За да се пристъпи към преговорите, партийните централи трябва да одобрят споразумението. За социалдемократите това ще стане на 21 януари, когато ще се проведе партийна конференция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето през почивните дни
Времето през почивните дни
Два пъти по-малко жители в село Капатово само за 20 години
Два пъти по-малко жители в село Капатово само за 20 години