Консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха споразумение да започнат официални разговори за обединение. Партийните ръководства първо трябва да одобрят проекта.

© БТА

След почти 24-часов маратон на преговори, консерваторите на Меркел, християндемократите на Зеехофер и социалдемократите на Шулц се споразумяха да управляват заедно. Те постигнаха компромис за миграционната политика - бъдещето правителство ще приема до 220 000 мигранти годишно.

АНГЕЛА МЕРКЕЛ, канцлер на Германия: По време на дългия период след парламентарните избори, ние видяхме, че светът не ни чака. Разработихме тези предложения и работихме с пълно доверие помежду си.

Консерваторите на Меркел обаче не приеха предложението на социалдемократите да бъде увеличен данъкът на богатите. Но партиите се договориха да работят с Франция за по-силна еврозона.

МАРТИН ШУЛЦ, лидер на Социалдемократическата партия: С новото правителство Германия ще продължи ролята си да укрепва Европа.

Все още не е ясно кога ще започнат официалните преговори за съставяне на правителството. Ангела Меркел изрази надежда коалицията да бъде формирана до Великден. За да се пристъпи към преговорите, партийните централи трябва да одобрят споразумението. За социалдемократите това ще стане на 21 януари, когато ще се проведе партийна конференция.