Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български език и литература след VII клас. В 7 часа тази сутрин в Министерството на образованието беше изтеглен вариант номер 1. Произведението за преразказ беше приказката "Богатствата на момъка" на Георги Русафов. Какви притеснения предизвика една картинка на чипровски килим у родителите?

Изпитът-вход за гимназиите провери и тази година знанията на седмокласниците. Една от задачите озадачила група родители рано сутринта. За да се осигури прозрачност, Георги Стайков присъствал като наблюдател по време на отключването на изпита в 20 ОУ „Тодор Минков”. Текст за килимите, придружен с цветна илюстрация, приковал вниманието му.

Попитал - как децата ще разпознаят килима от картинката, след като в училището няма цветен принтер.

Георги Стайков - родител: Има деца с много силна визуална памет, които получавайки цветна илюстрация по-добре ще се ориентират. Ако наистина не е от значение дали е цветно или черно-бяло защо изобщо е цветно? Нека да си бъде черно-бяло и тогава отпадат абсолютно всички съмнения затова, че едни деца ще имат преимущество пред други.
Александър Трингов - експерт по Български език в МОН: Задачата не изисква разпознаване на цветове и обработване на информация, свързана с цветовете в килимите, а изисква обработване на информация, свързана с геометричните фигури, които са характерни за един от видовете килими.

Въпросите за килимите не бяха затруднили учениците, разказаха ни след края на изпита.

Йоанна - ученичка в VII клас: Картинката нямаше никакво значение. В текста си пишеше всичко точно и ясно и ти трябваше само да го прочетеш и да го напишеш.
Николай Цветанов - ученик в VII клас: В таблицата на текста беше даден, че съответно чипровските килими съдържат геометрични фигури и поради тази причина може да се отговори на този въпрос, че килимът е чипровски.
"Богатствата на момъка" на Георги Русафов на изпита по литература след 7 клас

"Богатствата на момъка" на Георги Русафов на изпита по литература след 7 клас

Над 61 000 ученици се явиха на изпита по български език и литература след 7. клас. В 7.00 часа тази сутрин в Министерството на образованието беше изте...

На изпита днес седмокласниците писаха с черен химикал. Причината: тази година за първи път тестовете ще се проверяват електронно и това улеснява сканирането. Всеки от листовете за отговори има и индивидуален баркод.

Таня Михайлова - заместник-министър на образованието и науката: При проверка в електронна среда времето за проверка по принцип е много по-малко.

А покриха ли се очакванията на учениците? „Очаквах да е много по-труден, въпросите бяха лесни.Имаше някои подвеждащи въпроси във въпросите, които бяха към текста, първият модул“, каза пред камерата ни Йоанна.

Резултатите от изпитите ще са готови до 27 юни. От 3 до 5 юли ще се подават заявления за участие в класирането за гимназиите.