НОВИНИ

Проблем с електронните винетки за хора с увреждания във Варна

Хора с трайни увреждания от Варна сигнализираха за проблем с издаването на електронни винетки. По закон те имат право на безплатна и въпреки че са подали необходимите документи в Службата за социално подпомагане, системата отчита, че нямат винетка. Наш екип от Варна направи проверка.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
08:30, 03.02.2019
5508
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Дочо Дочев е пенсионер по болест и с инвалидност 54 процента. Преди две седмици подава документи за безплатна електронна винетка. Казали му, че до 8 дни ще има информация в сайта на БГ ТОЛ. При проверките обаче се оказва, че Дочо Дочев няма електронна винетка.

Дочо Дочев: "Едно и също ми отговарят, че не работи системата. - Тоест вие имате винетка, но тя не е отчетена в системата? - Да, подал съм си документите, значи трябва да имам, щото ми се полага, но не е въведена."

В подобна ситуация попадат всички хора с трайни увреждания, които имат право на безплатна винетка.

Дочо Дочев: "Неудобство е, че се притеснявам да тръгна на път. В града мога да си карам, ама извън града къде мога да отида."

Оказва се, че след хилядите запитвания на хора с увреждания в Агенцията за социално подпомагане, вече е намерено решение за проблема. В сайта на БГ ТОЛ има информация само за хората, които са си купили винетка, а тези, които имат право на безплатна, трябва да проверят в сайта на социалната агенция.

- "Влизаме в началото, ето го сайта. Ето го допълнително меню - проверка за издадена електронна винетка. Ето проверка за издадена винетка... пише си ЕГН-то, номера и проверява."

Става бързо и лесно, но тази услуга е факт едва от няколко дни и малцина знаят за нея.

Адриана Григорова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" - Варна: "С всяко ново нещо, както е издаването на електронни винетки, в началото все още нямахме информация, но от близо една седмица има достъп до този сайт."

От Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че винетка на човек с увреждания се издават ден, след като за него се получи информация от съответната Регионална дирекции за социално подпомагане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири изпита на Националното външно оценяване след 10. клас догодина
Четири изпита на Националното външно оценяване след 10. клас догодина
Протести в Сърбия срещу президента Александър Вучич
Протести в Сърбия срещу президента Александър Вучич