НОВИНИ

Шефът на Специализирания съд поиска 15 нови щатни бройки

Откриване на 15 щатни бройки за магистрати е поискал шефът на Специализирания съд Георги Ушев от Висшия съдебен съвет. Това съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев. Мотивът е прехвърлянето на делата за "високата" корупция в Спецсъда от 5-ти ноември, когато влиза в сила новият НПК. От думите на Магдалинчев стана ясно, че в бюджета за догодина няма предвидени средства за разширяване на спецправосъдието. Още от Пенка Ангелова.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
22:22, 02.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

С промяната на подсъдността за корупциятата по високите етажи на властта, в спецсъда очакват значителен скок на делата. В искането си за по-голям щат шефът на съда прогнозира допълнителни 2 хиляди съдебни производства. Не е ясно на какво се базират изчисленията му. Според справка на Софийския градски съд за последните 3 години при тях са образувани 26 дела за корупция срещу министри, депутати, магистрати и шефове на агенции.

Боян Магдалинчев - представляващ ВСС: Специално пред мен той заяви, че се опасява, че Специализираният наказателен съд става един от най-натоварените с тази магистратска численост от 18 човека. И трудно би могъл да поеме допълнителните дела, които се разпределят с изменението на НПК.

Искането още не е минало през ресорните комисии на ВСС. Сериозен проблем има и с недостига на кабинети и съдебни зали в сградата на ул. "Черковна", за което за момента няма нито визия, нито предвидени средства. В бюджета за догодина няма заложени пари дори за 6-те заплати бонус - "за резултати", които депутатите гласуваха за специализираните съдии и прокурори. Според първоначални изчисления ще са необходими около 4 млн. лв.

Боян Магдалинчев -Имаме ги предвид в течение на нещата, може би между първо и второ четене, може да се коригира бюджетът в тази посока. Аз съм изразил моята принципна позиция, казал съм я в парламента, че е най-добре да няма неравенство между магистратите.
Лозан Панов, председател на ВКС: Ако това може да се иска за други институции, съдът е арбитър. Не мога да приема, че резултат означава осъдителна присъда или респективно оправдателна присъда. Това звучи абсурдно.

Панов допълни, че са необходими по-рационални законодателни решения, а не само опит за финансово мотивиране на магистратите. Той напомни, че Пленумът на Върховния касационен съд взе решение да сезира Конституционния съд заради прехвърлянето на делата за "високата" корупция в специализирания съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на ГЕРБ в Батак поиска оставката на кмета Петър Паунов
Ръководството на ГЕРБ в Батак поиска оставката на кмета Петър Паунов
Британски министър подаде оставка заради непристойно поведение
Британски министър подаде оставка заради непристойно поведение