За трета поредна година в началото на активния туристически сезон пътят, водещ до плаж "Силистар" осъмна, преграден с колчета и ленти от собственика на нивите, през които той минава. Малцината, които днес се решиха да стигнат до пясъка, оставиха колите си в черен път и трябваше да вървят близо 2 км пеша.

Концесионерът Стойчо Монев каза, че е сигнализирал за проблема. Въпреки многобройните му разговори с всички институции, само медиите се отзовават на сигналите. Докато до миналата година гражданите са били рекетирани да плащат такса за вход и паркиране, тази година собственикът решил да затвори пътя, който попада в имота му, защото по заповед на РИОСВ-Бургас няма съгласуване за временен престой на автомобилите.


Стойчо Монев - концесионер: "Идваме сутринта и не можем да влезем. Стоим с два автомобила с персонал, със стока, с която трябва да се подготвят обектите. Този проблем не е проблем на концесионера, не е проблем примерно на двайсет души, които ще си тръгнат разочаровани. Туризъм по този начин не се прави. Затова хората бягат по чуждите курорти и не остават в България."

Анри Мариновски - турист: "Ако спираме колите на километър-два оттука - не. Концесионерът ще има проблеми, няма да има клиенти, така да се каже."

Според кмета Георги Лапчев, за да може там да има паркинг, трябва да има ПУП, който да го отрежда. За да има ПУП, трябва да има ОУП, който е болката на Царево от десет години насам.

Георги Лапчев-кмет на Царево: "За да може Министерство на земеделието да направи съответните стъпки и там да бъде платено промяна на предназначението - тази земя да не се води земеделска, а съответно да стане за паркинг. Тогава собственикът на земята няма да я загражда, най-вероятно ще я разгражда, и ще каже: "ето това е един нормален паркинг, заповядайте, цената ми е едиколко си", ще си плати съответните разрешителни в НАП и всичко ще бъде коректно."

Дотогава възможностите за плажуващите са или да стигат с автомобилите си до плажа по двата общински пътя, които свършват на около 50 метра от ивицата, или да ползват автобусната линия Синеморец-Силистар, която е пусната тази година. Или да врачуват кога собственикът на земята ще реши да загради пътя и кога да го остави свободен за така очакваните иначе туристи.