НОВИНИ

Токови удари съсипват електроуредите на хората в русенско село

Чести токови удари, прекъсване на електрозахранването и ниско напрежение тормозят хората от русенското село Тетово. Половината от семействата в населеното място не един път са носили на ремонт електроуреди. От кметството постоянно подават сигнали до енергото, но проблемите продължават.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
06:46, 28.09.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Токовите удари в Тетово са ежедневие. А поне веднъж седмично някой търси електротехник за да ремонтира счупените електроуреди. Преди месец Гюнай Исмаилов си купил нов телевизор.

Гюнай Исмаилов: Изгоря ми телевизорът. Нов, гаранционен, но не му признаха гаранцията, поради външен причинител на повредата. Платих си ремонта. Много често забелязвам, как осветлението намалява и се увеличава.

Съседът му Себатин Ахмедов има същия проблем. И той смята, че токовите удари и ниското напрежение съсипват техниката.


Себатин Ахмедов: Не включваме много уреди. Не може да включиш печка с котлони. Не може, защото намалява. Трябва да ни доставят 220 волта, и сме го замервали 180волта. Правихме протокол, носиха го, но никой не обърна внимание и си продължава така.


Преди 3 години хората от Тетово пак имали същите проблеми с тока. Тогава направили подписка, която предали в местното електроразпределително дружество. Последвал ремонт на инсталацията в селото, но трудностите със захранването не изчезнали напълно.


Невяна Атанасова, кмет на с. Тетово: Доколкото аз знам, проблемът е защото един единствен трафопост захранва голям участък и в края на улиците напрежението е ниско. Трябва да бъде изграден друг трафопост, който да раздели този район на две. Единия да се захранва от съществуващия.


По думите на кмета, заради липсата на средства едва ли скоро ще бъде изграден нов трафопост. От енергоразпределителното дружество казаха, че при тях постъпвали по няколко сигнала месечно за прекъсване на електрозахранването, но в повечето случаи – за една и съща повреда. През 2015 г. е извършен ремонт на електропровода, мрежата за ниско напрежение периодично се прочиства от прораснали клони, а при подготовката за зимния сезон това отново ще бъде извършено, с което, по думите им, прекъсванията на тока ще бъдат сведени по минимум.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха опожарен джип, с който вероятно е извършен инкасо обира в Плевен
Откриха опожарен джип, с който вероятно е извършен инкасо обира в Плевен
Агенцията за метрологичен контрол излиза със становище за пропадналия асансьор
Агенцията за метрологичен контрол излиза със становище за пропадналия асансьор