Отново имаше проблеми с предаването на протоколите след края на изборния ден, като множество членове на секционни избирателни комисии прекараха часове пред Районните избирателни комисии.

Автобуси, пейки и тротоари се оказаха местата, на които нощуваха членове на Секционни избирателни комисии от София-област, Враца и Видин докато чакаха да предадат протоколите и бюлетините в Районните избирателни комисии.

Димитър Димитров, председател на СИК-Етрополе: Някъде около 1:30 пристигнахме, като една голяма част от автобусите бяха вече пристигнали, имаше и още до Руски паметник стигаха, след нас пристигнаха и още.
Миролюба Ташова, член на СИК-Самоков: Дадоха ни час, който беше 2:45, но когато дойдохме тук, се оказа, че това не е така.
Проблем с предаването на протоколите във Враца, членове на СИК още чакат

Проблем с предаването на протоколите във Враца, членове на СИК още чакат

Безпрецедентни опашки от стотици членове на секционни комисии обсадиха РИК-Враца през цялата нощ и днес, видя наш екип. Причината за настъпилия хаос е...

Много от председателите на секционни комисии са били върнати заради грешки в протоколите, които трябвало да отстранят. Според хората формулярите са прекалено усложнени.

Ангел Маринов, член на СИК-Самоков: Пишеше примерно: "общ брой гласували, действителни гласове", а на друго място под тях примерно: "допълнително вписани", а на съвсем друго място беше „не гласувам за никого“.

Във Враца също се образува внушителна опашка и грешките в протоколите се оказаха причина за бавната обработка в РИК.

Димитър Томов, председател на СИК в с. Оходен: 26 часа сме на крак. Вътре е като в индийска жп-гара.
Владислав Иванов, наблюдатал от ЦИК: Много грешки при съставянето на протоколите, от самите СИК, може би да - неподготвени.
Красимир Колев, говорител на РИК-Враца: За първа година има така коректно направени методически указания, но повечето хора не са си направили труда да ги прочетат.
Александър Андреев: Всички протоколи от чужбина са постъпили в ЦИК

Александър Андреев: Всички протоколи от чужбина са постъпили в ЦИК

Всички протоколи от чужбина са постъпили в Централната избирателна комисия. Това каза пред БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Във Видин проблем се оказа транспорта, с който секционните комисии от населените места в областта са стигнали до сградата на РИК в областния център. Масово това се е случило след един часа през нощта.

В крайдунавския град обработката на протоколите в Районната избирателна комисия приключи ранния следобед.


Ще бъде направен анализ за грешките в протоколите и дали това е причината за забавянето при предаването на секционните протоколи, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

ЦИК ще проведе разяснителна и обучителна кампания за членовете на избирателните комисии преди местните избори, допълни той.

ЦИК: 36,75% от избирателите са използвали преференциален вот на евроизборите

ЦИК: 36,75% от избирателите са използвали преференциален вот на евроизборите

36,75% от упражнилите правото си на вот на изборите за Европейски парламент са използвали преференция, съобщиха от Централната избирателна комисия. ЦИ...

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019