Липсата на национална педиатрична болница и нуждата от въвеждане на задължително тригодишно обучение по педиатрия за общопрактикуващите лекари са едни от най-сериозните проблеми в детското здравеопазване. Това съобщи председателят на Българската педиатрична асоциaция проф. Владимир Пилосов по време на конференция за Детското здраве в Европейския съюз и България.

София

Заради липсата на национална педиатрична болница често при детски здравен проблем е необходимо да бъдат обиколени няколко здравни заведения, за да се стигне до правилна диагноза. Това води до забавяне на лечението. Освен това у нас често общопрактикуващите лекари обгрижват децата, без да са специализирали педиатрия.

Проф. Владимир Пилосов- председател на Българската педиатрична асоцияция
"Както на общопрактикуващите лекари, така и на всички специалности в областта на педиатрията не отговарят на онова основно изискване, което поставя европейската академия по педиатрия, че общото обучение по педиатрия на онзи, който трябва да работи с деца, трябва да е минимум 3 години."

Освен здравната грижа, за развитието на децата е важно и родителите да създадат у тях полезни навици, убедени са организаторите на днешния форум.

Доц. Александър Жеков - председател на Академия за лидери
"Качествена диета - следене на това какво ядат децата. Максимално какво дишат децата, физическа култура и спорт."

По време на конференцията председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева получи награда заради приноса ѝ за облекчаване на процедурите при грижа за деца на бежанци.