НОВИНИ

Проблемите на медицинските специалисти в училищата и детските градини

По-високи заплати за медицинския персонал в училища, детски градини и ясли поискаха от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
16:25, 23.06.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи настояват и за промени в нормативната база, които да регламентират задълженията им в учебните заведения. От здравното министерство съобщиха, че ще се постараят да увеличат заплатите и да работят за създаването на нов стандарт за медицинския персонал в учебните заведения.

Около осем хиляди фелдшери и медицински сестри работят в училищата, детските градини и яслите в страната. Повечето от тях са в предпенсионна възраст. Средната заплата е между 500 и 700 лева, което прави професията непривлекателна за младите специалисти.

Стойка Димова, директор на 56-та ясла в София: Нискикят старт на заплатата, множеството отговорности. Работата за тях не е перспективна.

Недостиг на специалисти има в малките населени места. В някои райони се налага една сестра да се грижи за децата от няколко училища. От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи смятат, че повишаването на заплатите може да привлече младите специалисти.

Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи: Ние като асоциация смятаме, че три минимални заплати за страната е нормално заплащане на нашия труд.
д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Няколко системи са ангажирани в управлението на този процес в училищата и това не е само приоритет на Министерството на образованието, особено пък заплащането. Със сигурност ще се постараем да бъдат увеличени доходите на нашите колеги, работещи в училищата.

Тепърва ще се изяснява с колко и от кога ще бъдат увеличени заплатите. Ненков съобщи, че в Здравното министерство е създадена работна група, която да подготви стандарт за работата на медицинските специалисти в училищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола пропадна в строителен изкоп в Арбанаси
Кола пропадна в строителен изкоп в Арбанаси
Юбилейна изложба на Михаил Рашков - Mаестрото в град Дупница
Юбилейна изложба на Михаил Рашков - Mаестрото в град Дупница