Липсата на кадри, лошите условия на труд, недостатъчния брой линейки, както и проблемът с безопасността на лекарите в Спешната помощ у нас, остават основните проблеми в системата. Това коментираха в Сутрешния блок адвокатът по медицинско право Мария Петрова и д-р Делян Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Спешните лекари бяха атакувани заради трагичния случай в Ботунец, при който 11-годишно момче почина, а близките му обвиняват за това бавната реакция на медиците.

д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право: За съжаление, когато случаят завърши фатално, пациентът почине и неговите близки решат да си търсят правата, ударите на първо място биват насочени срещу спешните медици и линейката, която не е дошла. Трябва да имаме ясно разписани правила и стандарти, за да видим дали някой ги е спазил в последствие и респективно да му потърсим отговорност. В настоящата ситуация ние имаме доста често променящи се стандарти, нормативна уредба, която не успява да обхване този спектър от обществени отношения в пълнота и създава едно допълнително напрежение и хаос.

д-р Делян Георгиев - лекар от ЦСМП - София: Лекарите не сме богове. Има и невъзможни неща в медицината. Стараем се, но не винаги успяваме да се справим по обективни причини. ...Държавата трябва да се намеси, защото системата се задъхва. Хората масово злоупотребяват със Спешната помощ, без да има последици за това. За съжаление голяма част от населението се изучи какви сигнали да подава на телефон 112 на базата на реална симптоматика.
Напрежение пред спешния център в Ботунец след смъртта на дете

Напрежение пред спешния център в Ботунец след смъртта на дете

Напрежение в Ботунец след смъртта на дете. Министърът на здравеопазването разпореди проверка.