НОВИНИ

Проблеми в някои училища при тазгодишния прием на първокласници в София

Само 66 бъдещи първокласници, които са в първа група и имат три години уседналост по адрес, не можаха да влязат в най-близкото училище след първото класиране в столицата. Най-вероятно причината е, че други родители са подали неверни декларации.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:23, 08.06.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Според Столичната община първото класиране е показало, че новата система за прием е най-добрата досега.

Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: Над 70 % от децата са приети в най-близкото до адреса училище, което е изключително важно, това означава, че системата работи.

Това са над 8400 деца от първите три групи - с уседналост от няколко месеца до над 3 години. Над 3700 деца от четвърта група пък са записани в училище, което не е в техния район. Това показва, че системата работи и за предпочитани училища в центъра на столицата, където не живеят много седемгодишни деца.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община: Родителят реално се намира в много добра ситуация, той може да избира - той няма ограничения и може да подава своите кандидатури за всяко училище на населеното място.

И все пак системата даде лек дефект - 66 деца от три столични училища - 5-то, 73-то и 26-то, въпреки първата си група на уседналост, не бяха класирани. Това доведе до напрежение и търсене на изход от ситуацията.

Местата обаче неочаквано се освободиха, след като някои от класираните деца, до снощи, не бяха записани от родителите им. Или защото са избрали друго училище или по-вероятно, защото нямат необходимите документи, а този път системата не може да бъде излъгана.

Иван Петков, директор на 73-то СУ: Понеже за първа година се изисква този път не просто адрес, настоящ или постоянен, на родителя, а се изисква адрес на детето, явно някои родители не могат да покажат такъв документ за адрес на детето.

БНТ: Той се се изисква от общината?

Иван Петков, директор на 73-то СУ: Да, той се изисква от общината.

Очаква се всички деца с право да бъдат приети при второто класиране. Същата система ще бъде приложена и догодина. С по-добро очертаване на отделните райони към училищата, със строеж на училища в район Витоша, където такива няма, и с електронна система за прием в първи клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Франция забраняват мобилните телефони в училище
Във Франция забраняват мобилните телефони в училище
Президентът Румен Радев посети Варшава
Президентът Румен Радев посети Варшава